Pokrenuta tursko-iranska operacija protiv Kurda

Ovo je prvi put da je vlada u Ankari najavila tursko-iransku operaciju protiv PKK-a

Turska i Iran pokrenuli su u ponedjeljak zajedničku operaciju protiv kurdskih boraca, pripadnika Radničke stranke Kurdistana (PKK), rekao je turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu.

“Jutros smo na našoj istočnoj granici zajedno s Iranom pokrenuli operaciju protiv PKK-a”, rekao je Soylu, a prenosi državna novinska agencija Anadolija. Ministar nije otkrio druge detalje.

Turska na istoku dijeli granicu s Iranom, na jugoistoku s Irakom, na čijem sjeveru baze imaju PKK i Stranka za slobodan život u Kurdistanu (PJAK).

Početkom marta Soylu je rekao da se Turska nada pokretanju zajedničke operacije s Iranom na položaje kurdskih boraca na sjeveru Iraka.

Saradnja s Iranom

To je prvi put da je vlada u Ankari najavila tursko-iransku operaciju protiv PKK-a.

Turska je posljednjih godina pojačala saradnju s Iranom u borbi protiv PKK-a. Ankara završava izgradnju sigurnosnog zida na svojoj granici s Iranom kako bi spriječila prelaske kurdskih boraca između dviju zemalja.  

PKK od 1984. vodi krvavu borbu protiv Turske. Više od 40.000 osoba, među kojima su brojni civili, ubijeno je u sukobima snaga sigurnosti i PKK-a.

Turska, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države smatraju tu organizaciju terorističkom.

Izvor: Agencije