Pokrenuta procedura opoziva hrvatskog ambasadora u BiH

Ivan Del Vechio kaže da je boravio u Banjoj Luci tog dana, ali da nije bio na svečanom defileu i akademiji (Davor Puklavec / Pixsell)

Pokrenuta je procedura opoziva hrvatskog veleposlanika u Bosni i Hercegovini Ivana Del Vechija, potvrđeno je u petak Hini iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske, dva dana nakon njegovog odlaska 9. januara u Banju Luku, gdje se obilježavao dan bh. entiteta Republika Srpska, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Del Vechio se i dalje nalazi u Zagrebu, gdje je pozvan na konsultacije nakon tog događaja, i pokrenuta je procedura za njegovim opozivom, saopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

“Hrvatska nikada nije sudjelovala u obilježavanju 9. siječnja kao dana RS-a, tako je trebalo biti i ove godine”, rekla je u četvrtak hrvatska šefica diplomatije Marija Pejčinović Burić.

Ona je naglasila da je Del Vechio odlazeći u Banju Luku donio pogrešnu odluku i imao krivu procjenu.

Hrvatska nikada nije sudjelovala u proslavi tog dana i tako je trebalo biti i ovaj put, dodala je Pejčinović Burić.

Ona je istakla kako Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s odlukom veleposalnika da prisustvuje proslavi dana RS-a, odbacivši špekulacije da je on imao “znak” iz Zagreba, prenosi Hina.

Odlikovanje za ratnog zločinca

“On tamo toga dana nije trebao biti”, naglasila je Pejčinović Burić, ističući da njegov odlazak na tu proslavu predstavlja veliko iznenađenje, posebno što joj tokom svog mandata nikada nije prisustvovao.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine taj je praznik još 2015. godine ocijenio diskriminirajućim za Hrvate i Bošnjake te ga je proglasio neustavnim.

Ministarstvo vanjskih u europskih poslova Hrvatske je ranije saopćilo da nije bilo upoznato s odlaskom Del Vechija u Banju Luku na prijem povodom dana RS-a i da je on zbog toga povučen u Zagreb na konsultacije.

Na toj proslavi, na kojoj je bio i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović, posmrtno je odlikovan general Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih na području Dalmacije.

Del Vechio je ranije kazao da je boravio u Banjoj Luci tog dana, ali da nije bio na svečanom defileu u centru grada, niti na akademiji povodom Dana RS-a.

Izvor: Agencije