Pokrenuta istraga protiv saradnice Marine Le Pen

Le Pen je ignorirala rok koji joj je postavljen da vrati gotovo 300.000 eura, koje duguje Evropskom parlamentu (Reuters)

Protiv predstojnice ureda predsjedničke kandidatkinje krajnje desnice Marine Le Pen pokrenuta je službena istraga zbog navodne zlouporabe europskih sredstava, objavio je pravosudni izvor.   

Predstojnicu ureda Catherine Griset ispitala je pravosudna policija zajedno s tjelesnim čuvarom Marine Le Pen, Thierryjem Legierom, koji je naknadno pušten.

Policija istražuje optužbe da je Le Pen nezakonito uzela sredstva Europskog parlamenta radi isplate njihovih plaća.

Dosad je Le Pen odbijala vratiti novac dobiven iz EU-fondova za koji je Evropski parlament zaključio da ga je tokom 2011. i 2012. godine nezakonito davala osobama koje su radile kao pomoćnici u njenoj stranci iako je dozvoljeno da se tako financiraju samo pomoćnici europoslanika.

Le Pen: ‘To je politička urota’

Čelnica Nacionalnog fronta, koja vodi u izbornim anketama s potporom više od četvrtine glasača, ranije je odbacila optužbe.

“Francuzi su itekako svjesni razlike između stvarnog skandala i političke urote”, rekla je Le Pen.

Odvjetnik Marcel Ceccaldi smatra da je cijela afera zapravo manipulacija s ciljem da se destabilizira predsjednička kampanja Nacionalnog fronta, prenosi Reuters.

Le Pen je ignorirala rok koji joj je postavljen da vrati gotovo 300.000 eura, koje duguje Europskom parlamentu, pa će morati mjesečno vraćati toj instituciji po 7.000 eura, koji će joj biti odbijani od primanja.

Izvor: Agencije