Pokrenuta istraga protiv francuskog radikala Le Pena

Jean-Marie Le Pen
Le Pen je ranije izbačen iz stranke koju je osnovao zbog uvredljivih izjava o holokaustu (EPA)

Protiv počasnog predsjednika radikalno desničarskog francuskog Nacionalnog fronta Jean-Mariea Le Pena pokrenuta je istraga zbog rasizma.

“Jučer je protiv mene pokrenuta istraga. Pazite sad, zato što sam koristio riječ pečenje”, napisao je Le Pen na svom Twitter profilu, prenosi Anadolija.

Le Pen je 2014. godine u jednom tekstu objavljenom na službenoj internetskoj stranici Nacionalnog fronta napisao “Sljedeći put ćemo ih ispeći”, a to se odnosilo na umjetnike židovskih korijena.

Europski parlament je u listopadu prošle godine, na generalnoj sjednici u Strasbourgu, donio odluku kojom je ukinuo imunitet Le Penu zbog “širenja rasističke mržnje”.

Isključen iz Nacionalnog fonta

Francuski sud potvrdio je u studenom prošle godine isključenje Le Pena iz Nacionalne fronte, koju vodi njegova kći Marine Le Pen, zbog njegovih uvredljivih izjava o holokaustu.

Le Pen je ranije izbačen iz stranke koju je osnovao jer je nekoliko puta u javnosti ponovio stajalište da su nacističke plinske komore bile tek jedan “detalj” u povijesti te stao u obranu francuskog kolaboracionističkog Vichyjevskog režima.

Marine Le Pen optužila je oca da je time počinio “političko samoubojstvo”, distanciravši se od njega.

Izvor: Agencije