Pokrenuta istraga o smrti Litvinjenka

Bivši agent ruske obavještajne službe FSB otrovan je radioaktivnim polonijem-210 (EPA)

U Velikoj Britaniji je službeno otvorena istraga o radioaktivnom trovanju bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka 2006. godine u Londonu, u slučaju koji prijeti da pojača tenzije sa Moskvom u jeku krize u Ukrajini.

Sudija Robert Owen, koji predsjedava javnom istragom, rekao je danas u Kraljevskom sudu pravde u Londonu da ima osnova za istragu o ulozi ruskih vlasti u trovanju Litvinjenka, prenijela je agencija AFP.

Owen je naveo da će mu tajni dokazi o ubistvu Litvinjenka, koji je na samrtnoj postelji optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina za povezanost sa njegovim ubistvom, biti predočeni iza zatvorenih vrata, prenosi Tanjug.

Sudija je najavio da će prvo proceduralno saslušanje biti održano 5. septembra, ali će predstavljanje dokaza početi tek u januaru. Očekuje se da će istraga trajati do kraja 2015. godine.

Vlada Velike Britanije je prošle sedmice najavila da će pokrenuti istragu o ubistvu kritičara Kremlja Litvinjenka.

Vlada je prethodno saopštila da će sudija ispitati da li ruska država stoji iza misterioznog ubistva, koje je u to vrijeme razljutilo London i dovelo do dubokog zamrzavanja odnosa sa Moskvom.

Britanija odlučno poriče bilo kakvu povezanost njene odluke da otvori istragu sa pojačavanjem međunarodnog pritiska na Rusiju zbog obaranja malezijskog aviona na istoku Ukrajine 17. jula.

Zaokret Vlade

Odluka o otvaranju istrage je, međutim, značajni zaokret Vlade Velike Britanije, koja se prije samo nekoliko mjeseci opirala pokušajima pokretanja bilo kakve istrage, navodeći kao razlog zaštitu osjetljivih informacija o ruskim i britanskim obavještajnim službama, javlja AFP.

Ruski ambasador u Londonu Aleksandar Jakovenko rekao je prošle sedmice da Moskva neće prihvatiti zaključke istrage ukoliko bilo koji dokaz bude dostavljen u tajnosti.

Litvinjenko (43), bivši agent ruske obavještajne službe FSB, koji se okrenuo protiv svojih tadašnjih vlasti, otrovan je radioaktivnim polonijem-210 dok je pio čaj u jednom londonskom hotelu.

U pismu koje je napisao na samrti Litvinjenko je naveo kako vjeruje da je ruski predsjednik Putin umiješan u njegovo ubistvo, nakon što je on javno kritizirao šefa države, koji je, također, nekada bio agent sovjetskog KGB-a.

Britanska policija je identificirala ruskog špijuna koji je prešao u poslanike Andreja Lugovoja kao glavnog osumnjičenog i izdala potjernicu za njegovim bivšim kolegom, agentom Dmitrijem Kovtunom, ali je Moskva odbila da ga izruči.

Obojica su porekla da su umiješana u ubistvo, a Lugovoj je istragu opisao kao politički motiviranu, prenosi AFP.

Izvor: Agencije