Pokrenut postupak za izručenje Mamića Hrvatskoj

Zdravko Mamić, Dinamo
Mamić je prije godinu na osječkom sudu nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora, ali je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu (AP)

Osječki Županijski sud dostavio je Ministarstvu pravosuđa Hrvatske svu potrebnu dokumentaciju vezanu za pokretanje postupka izručenja bivšeg čelnika NK Dinamo Zdravka Mamića iz Bosne i Hercegovine, doznaje se na tom sudu.

Nakon što je 7. lipnja Županijski sud u Osijeku izdao nalog za raspisivanje tjeralice, Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je za Mamićem domaću i međunarodnu tjeralicu, a za daljnju proceduru izručenja optuženika nadležno je Ministarstvo pravosuđa, izvijestili su na sudu.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ranije je kazao da će zatražiti Mamićevo izručenje nakon što dobije dokumentaciju od nadležnog suda u Osijeku.

Mamićev odvjetnik Veljko Miljević u ponedjeljak je ocijenio da njegov klijent neće biti izručen Hrvatskoj, “pogotovo ne na ovakav način”.

Miljević očekuje da će Mamić ovog tjedna, slijedom hrvatskog zahtjeva za izručenjem i određivanja drugog istražnog zatvora, biti pozvan u nadležna tijela Bosne i Hercegovine.

Smeta mu, kako je rekao, što je Mamić prva osoba u Hrvatskoj protiv koje je određen drugi istražni zatvor, zbog čega je trebalo promijeniti 28-godišnja procesnu pretpostavku.

Protiv Mamića određen i istražni zatvor

Optužno vijeće potvrdilo je 21. svibnja drugu optužnicu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) protiv Mamića i još šestorice okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su, u okviru zločinačkog udruženja, oštetili Dinamo za približno 200 milijuna kuna (27 milijuna eura). Mamiću je tada određen i istražni zatvor.

Na temelju prve od ukupno tri USKOK-ove optužnice Mamić je u lipnju prošle godine na osječkom sudu nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja otprilike 116 milijuna kuna (15,6 milijuna eura) iz Dinama. Neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Optužnica tereti Zdravka Mamića da je od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna (19,4 milijuna eura).

Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo neosnovano je obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od 7,35 milijuna eura.

Izvor: Agencije