Pokopani posmrtni ostaci Karađorđevića

Ukop je obavljen uz najviše državne počasti (AFP)

U Oplencu u Srbiji je, uz najveće državne počasti, u subotu održana ceremonija polaganja posmrtnih ostataka posljednjeg vladara Kraljevine Jugoslavije, kneza Pavla Karađorđevića, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića.

Srbija je kneza Pavla rehabilitirala u decembru 2011. godine, čime je poništena odluka iz 1945. godine, kojom je proglašen za ratnog zločinca zbog prihvatanja Trojnog pakta.

Sahrani je prisustvovao državni vrh Srbije, kao i brojni građani.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i članovi porodice Karađorđević kazali su da je  ispravljena višedecenijska nepravda, prenosi Tanjug.

‘Težak teret’

Nikolić je, u obraćanju okupljenim građanima poručio, da Srbija skida sa leđa dio teškog tereta koji je sama natovarila na sebe.

“Potomcima danas ukazujemo na jedini put kojim mogu stići do samopoštovanja i poštovanja drugih, kojim mogu postati dostojni svojih slavnih predaka. Koliko je naroda u svetu koji su imali careve, carice, kraljeve, kraljice, kneževe, kneginje?”, rekao je on, prenosi Hina.

Princ Aleksandar Karađorđević je naglasio da je kneginja Jelisaveta 20 godina radila na tome da se posmrtni ostaci njenog oca, majke i brata vrate u Srbiju i poručio da je i njegov cilj da posmrtne ostatke svog oca, kralja Petra Drugog, majke i bake iduće godine vrati u Srbiju.

Posmrtni ostaci Karađorđevića preneseni su u četvrtak iz Lozane u Beograd.

Kneza Pavla su komunističke vlasti nakon Drugog svjetskog rata, zbog prihvatanja Trojnog pakta, proglasile ratnim zločincem i oduzele mu sva građanska prava i imovinu u zemlji, a rehabilitiran je 15. decembra 2011. godine čime je poništena odluka iz 1945.

Knez Pavle je rođen u Sankt Peterburgu 1893. Godine. Vladao je Kraljevinom Jugoslavijom sedam godina – od 1934. do 1941. Umro je u Parizu 1976.

Izvori: Al Jazeera i agencije