Pokemoni popularniji od Facebooka

Fenomen Pokemona raste iz dana u dan. Krajem sedmice aplikacija je puštena i na tržište Francuske i Japana, a dionice Nintenda nastavljaju rasti, javlja Emir Nuhanović, novinar Al Jazeere.

Početkom mjeseca na tržištu Sjedinjenih Američkih Država puštena je u promet aplikacija Pokemon Go, čija se popularnost raširila munjevitom brzinom. Iako zvanični podaci još nisu sumirani, procjenjuje se da je igricu do sada preuzelo blizu 40 miliona ljudi.

Da će mnogi rekordi biti srušeni, moglo se zaključiti već prve sedmice, tokom koje je igricu preuzelo blizu 7,2 miliona ljudi, što je više od zbira prijašnja dva rekorda.

Na tržištu SAD-a Pokemoni su, sa pola sata aktivnog korištenja dnevno, potisnuli Facebook sa mjesta najpopularnije aplikacije. Svi ovi podaci rezultirali su astronomskim rastom dionica Nintenda. Međutim, sva zasluga ne pripada samo toj kompaniji.

Najpopularnija aplikacija

Osim Nintenda, na razvoju Pokemon aplikacije radila je kompanija Niantic, kojom upravlja John Hanke, jedan od idejnih tvoraca Google Eartha i Street Viewa, servisa na kojima je utemeljena i igrica Pokemon.

Zahvaljujući velikom broju preuzimanja, aplikacija je svojim vlasnicima već donijela profit od blizu 45 miliona dolara. Međutim, najveći izvor zarade očekuje se od prodaje prava drugim kompanijama, da u svojim prostorijama prave virtualna borilišta i trening-centre za Pokemone.

Primjer takvog partnerstva je ugovor s McDonaldsom u Japanu, čijih će 3.000 restorana u toj zemlji biti prilagođeno za okupljanje Pokemon majstora.

Osim Japana i Indije, aplikacija je trenutno dostupna u 37 zemalja svijeta. Međutim, nejasno je kada će i hoće li uopće biti dostupna na tržištu Kine, koje je, nakon SAD-a i Japana, treće po veličini za smartphone aplikacije.

Izvor: Agencije