Pokajao se ‘računovođa iz Aušvica’

Oskar Groening je u Aušvicu brojao novac pronađen u ličnim stvarima zatvorenika i slao ga u štab SS-a u Berlin (Getty Images)

Oskar Groening, nekadašnji oficir jedinice SS, poznatiji kao “računovođa iz Aušvica”, rekao je da mu je “veoma žao” zbog vremena provedenog u ozloglašenom nacističkom koncentracionom logoru.

“Niko nije trebao biti u Aušvicu. Znam to. Iskreno se kajem što to nisam ranije shvatio, veoma mi je žao”, rekao je Groening (94) pred sudom u Luneburgu, na sjeveru Njemačke.

Suđenje Groeningu počelo je u aprilu, a on je optužen prema 300.000 tačaka za saučesništvo u ubistvu u slučajevima deportacije mađarskih Jevreja u gasne komore u Aušvicu između maja i jula 1944. godine.

Više od milion ubijenih

Jedan od njegovih advokata Susanne Frangenberg, zatražila je oslobađajuću presudu, jer tvrdi da je Groening imao “samo manju ulogu u Aušvicu”.

Njemačko tužilaštvo zatražilo je prošle sedmice kaznu od tri i po godine zatvora za “računovođu iz Aušvica”.

Analitičari ističu da bi sud mogao Groeningu izreći kaznu do 15 godina zatvora, mada većina smatra da je on neće odslužiti zbog poodmaklih godina.

Očekuje se da će presuda Groeningu biti izrečena u srijedu pred sudom u njemačkom gradu Luneburgu.

Nakon što se dobrovoljno prijavio u elitni Waffen-SS, Groening je služio u Aušvic-Birkenauu, najvećem koncentracionom logoru koji je organizirala nacistička Njemačka u Drugom svjetskom ratu, u kojem je ubijeno više od milion ljudi, većinom Jevreja, prenose agencije.

Njemački magazin Spiegel, Groeninga je u profilu koji je 2005. godine napravio o njemu, nazvao “računovođom Aušvica”, a taj se naziv zadržao.

On je tada pričao o vremenu koje je proveo u Aušvicu i nije negirao da su se tamo dogodila masovna ubistva.

Optužen je za pomoć u skrivanju prtljage zatvorenika.

Brojao novac pronađen kod zatvorenika

“Tako su uništavani tragovi masovnih ubistava prije dolaska idućih zatvorenika”, navelo je tužilaštvo iz Hanovera.

Također je brojao novac pronađen u ličnim stvarima zatvorenika i slao ga u štab SS-a u Berlin.

Bio je potpuno svjestan da su zatvorenici označeni kao “nesposobni za rad” ubijani, tvrdi tužilaštvo.

Na taj je način “stvarao ekonomsku korist nacističkom režimu i podržao sistemski proces ubijanja”.

Izvor: Agencije