Pojačao se skandal oko namještanja mečeva

Piacenzin Gervasoni (desno) je svjedočio pred državnim tužiteljima (Getty Images)

Novi skandal oko namještanja utakmica koji potresa Italiju pojačao se u utorak kada je zvanično svjedočenje pokazalo da je bivši kapiten Atalante i italijanski igrač sredine terena Cristiano Doni priznao kako je učestvovao u ilegalnom klađenju.

Izvještaji također navode kako je drugi optuženi nogometaš, bivši igrač odbrane Piacenze Carlo Gervasoni, kazao tužiteljima kako je još italijanskih utakmica, mnogo više nego što se u početku sumnjalo, bilo namješteno i na njih se ilegalno kladilo, uključujući i duele u Serie A, elitnom rangu nogometa u ovoj evropskoj državi.

Atalanti, koja je prošle sezone izborila povratak u Serie A, umanjeno je šest bodova, dok je Doni suspendovan na 3,5 godine u avgustu kada je istraga Nogometnog saveza Italije utvrdila namještanja i klađenje na namještene utakmice u Serie B (druga liga). Doni ranije nije priznavao da je kriv.

U utorak je italijanska novinska agencija ANSA objavila njegovo svjedočenje pred tužiteljima, gdje je kazao da je bio umješan u ilegalno klađenje „samo zbog strasti koja me je povezala s mojim timom i nade da im mogu pomoći da izbore plasman u Serie A te sezone“.

Iznenađenje i gorčina

Uprava Atalante, koja je trenutno na 11. mjestu Serie A uprkos smanjenju bodova, objavila je saopćenje prošle sedmice u kojem je navela da su reagirali „sa iznenađenjem i velikom gorčinom“ nakon što su čuli glasine da je Doni priznao umiješanost nakon njegovog hapšenja ovog mjeseca.

Još 16 osoba je italijanska policija privela nakon istrage Nogometnog saveza Italije, te navela kako posjeduje dokaze o vezi uhapšenih i kriminalnih grupa u Singapuru i Istočnoj Evropi.

U Italiji se tek bila smirila bura oko ranijeg skandala zbog namještanja utakmica, a zbog kojeg je torinski Juventus 2006. godine izgubio status prvoligaša, kao i dva naslova prvaka Italije.

Juve se tek potpuno oporavio od ovog udarca i trenutno dijeli prvo mjesto Serie A sa Milanom nakon jesenjeg dijela sezone sa osvojena 34 boda.

Izvor: Agencije