Pojačana migracija u Njemačkoj zbog spajanja porodica

U prva tri tromjesečja širom svijeta izdano je 70.000 useljeničkih viza na temelju spajanja porodica (AP)

Broj stranaca koji je u Njemačku tokom 2016. godine doselio na temelju pravila o spajanju porodica drastično se povećao, saopćilo je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

“U prva tri tromjesečja je širom svijeta izdano 70.000 useljeničkih viza na temelju spajanja porodica”, piše u saopćenju Ministarstva.

To je osjetno više nego u 2015. godini, kada je cijele godine izdan otprilike isti broj viza, a 2014. godine je ukupni broj izdanih viza iznosio 50.000, prenosi Hina.

Najveći broj viza dodijeljen je državljanima Sirije, a taj broj bi, prema procjenama, bio znatno viši da njemačka Vlada u martu 2016. godine nije uvela zakon po kojem osobe koje nemaju trajni politički azil, nego samo izbjeglički status s ograničenim vremenskim trajanjem, nemaju pravo u Njemačku dovesti članove porodice.

Dodatni dolazak

To pravilo, međutim, vrijedi samo dvije godine i ne pogađa one koji su u Njemačku stigli prije toga datuma, što se odnosi na većinu od oko 500.000 sirijskih izbjeglica koliko ih je stiglo tokom najjačeg izbjegličkog vala u drugoj polovini 2015. godimne.

Do početka 2016. godine Sirijcima je u pravilu bio dodjeljivan status ratnih izbjeglica, bez vremenskog ograničenja, koji uključuje pravo na spajanje porodica.

Kršćansko socijalna unija traži mjere kojima bi se onemogućio dolazak dodatnih migranta iz kriznih regija.

“Njemačka se mora suočiti s tim da će uskoro ovamo kroz pravilo spajanja porodica stići mnogo više osoba nego što ih je stiglo tokom izbjegličkog vala”, rekao je potpredsjednik Bundestaga Johannes Singhammer (CSU).

On se založio za to da se u svrhu spajanja porodica stvore “sigurnosna područja” u regiji porijekla izbjeglica gdje bi razdvojene porodice živjele.

Izvor: Agencije