Oglasi

Pohvale za UEFA-in plan za EURO 2020.

Takmičenje će biti održano na stadionima širom kontinenta, umjesto standardnog formata sa jednim ili dva domaćina.
Rummenigge: U ovo vrijeme ujedinjene Evrope smatram kako je riječ o dobroj odluciAP

Odluka Evropske nogometne asocijacije (UEFA) da se Evropsko prvenstvo 2020. godine realizira širom kontinenta, umjesto u jednoj ili dvije države, pozdravljeno je sa velikim entuzijazmom, jer brojne države imaju velikih problema zbog finansijske krize.

Krovna kuća evropskog nogometa objavila je odluku u četvrtak, kazavši kako će tako i manje države dobiti priliku da dobiju „djelić akcije“, jer nisu u mogućnosti da samostalo organiziraju turnir na kojem će nastupiti 24 nacionalna tima.

Broj učesnika takmičenja je povećan sa 16 na 24 ekipe za EURO 2016. godine u Francuskoj i iz UEFA-e navode kako će novi format olakšati teret državi domaćinu, premda je riječ o jednokratnoj odluci napravljenoj kako bi se proslavila 60. godišnjica turnira.

Prvi čovjek Asocijacije evropskih klubova (ECA) i izvršni direktor njemačkog Bayerna iz Minhena Karl-Heinz Rummenigge pohvalio je odluku zbog žestokih posljedica koje ostavlja za sobom finansijska kriza širom kontinenta.

„U ovo vrijeme ujedinjene Evrope smatram kako je riječ o dobroj odluci. Mislim da u vrijeme eurokrize jedna ili dvije države ne bi smjele biti prisiljene na investicije u projekte izgradnje i obnove infrastrukture, već treba koristiti postojeću infrastrukturu“, kazao je, prenosi agencija Reuters u petak.

Portugalski kapacitet

Fernando Gomes, prvi čovjek Nogometnog saveza Portugala (FPF) je, također, pozdravio ideju i kazao kako se nada da će UEFA razmatrati i portugalske gradove kao lokacije igranja mečeva, jer već postoji infrastruktura napravljena za EURO 2004. godine.

„Čestitamo im na ovoj ideji. U vrijeme ogromnih finansijskih teškoća nema sumnje da je ovo dobrodošla ideja“, rekao je Gomes.

„Ova odluka daje Portugalu priliku da organizira mečeve EURO-a 2020. u jednom ili dva grada ili na jednom ili dva stadiona koji su napravljeni za EURO 2004. godine. Sigurni smo da je UEFA svjesna kapaciteta FPF-a za organiziranje velikih manifestacija i siguran sam da će nas uzeti u razmatranje.“

Predsjednik Nogometnog saveza Njemačke (DFB) Wolfgang Nierbach pridružio se pozitivnim kritikama i rekao da će njegova država konkurirati sa jednim gradom.

„Očekivali smo takvu odluku i mislimo kako je apsolutno pozitivna. Sada je na komisijama saveza, u kojoj i ja radim, da dalje razvijaju koncept 2020“, istakao je.

„Jedno što mogu reći danas je da će jedan grad u Njemačkoj konkurirati za domaćinstvo.“

Minimalni kriteriji

Engleska i Škotska su, također, iskazale interes za domaćinstvo utakmica. Engleski savez FA predlaže da londonski stadion Wembley bude jedan od potencijalnih lokaliteta odigravanja mečeva, no žestoka konkurencija će biti neko zdanje iz Škotske.

„Mi bismo bili zainteresirani za domaćinstvo finala, ali prvo moramo saznati minimalne kriterije UEFA-e kada je riječ o kapacitetu“, rekao je izvršni direktor škotskog FA-a Stewart Regan.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.