Pogubno olovo

Kalifornijski kondor, jedna od najvećih vrsta ptica, u opasnosti je od izumiranja, pa stručnjaci pokušavaju da ih zaštite, dok se aktivisti bore za usvajanje zakona o zabrani korištenja olovnog streljiva u Kaliforniji.

U planinama udaljenim dva sata vožnje od Los Angelesa rezervat Bitter Creek dom je ugroženog kalifornijskog kondora.

Zahvaljujući programima zaštite divljine broj kondora porastao je na više od 400 sa samo 22, koliko ih je bilo 1987. godine. Ipak, te ptice su i dalje u opasnosti.

„Olovo je glavni uzrok smrtnosti. Od njega je uginulo 40 posto divljih kondora“, upozorava biolog Joseph Brandt.

Riječ je o olovu iz metaka koje koriste lovci tokom lova na druge životinje, a kojima se kasnije hrane ovi lešinari.

„Uzimamo uzorak krvi kako bismo ispitali razinu olova. To je pokazatelj je li ptica bila izložena olovu“, objašnjava biolog Brandt, koji nadgleda rezervat u kojem se hvataju, prate i liječe kondori.

Trovanje olovom

„Otprilike dvije trećine uhvaćenih ptica imale su povišenu razinu olova u krvi i bilo im je potrebno liječenje“, dodaje.

Kondori s opasnom razinom olova u krvi šalju se u Zoološki vrt u Los Angelesu, gdje ih liječi doktor Curtis Eng.

„Većina ptica ostaje kod nas dva tjedna. Podvrgavamo ih terapiji uklanjanja olova i to dva tretmana, koji inače traju po pet dana“, navodi Eng.

Reporterka Al Jazeere Stephanie Stanton javlja kako je tijekom listopada Zoološki vrt u Los Angelesu primio rekordan broj kondora – 21 ptica je u krvi imala toksičnu razinu olova.

„Ako bismo prestali hvatati i liječiti kondore od trovanja olovom, ako bismo im prestali davati dodatnu hranu, te ptice bi vjerojatno izumrle“, konstatira Kim Delfino, aktivistica i direktorica agencije Zaštitnici divljine, koja je sponzorirala Nacrt zakona o zabrani korištenja olovnih metaka u Kaliforniji.

Za trajnu zabranu olova

Unatoč snažnom protivljenju, guverner je nedavno potpisao zakon.

„Doista moram pohvaliti guvernerov potez. Vjerujem da je bio pod snažnim pritiskom Nacionalnog udruženja vlasnika oružja, te Nacionalne fondacije za streljačke sportove i predstavnika industrije oružja i municije“, ukazuje Delfino.

Iz Udruženja vlasnika oružja odbili su razgovor za Al Jazeeru, ali na svojoj stranici navode: „Postoje značajni dokazi da grupe koje stoje iza zabrane korištenja tradicionalnog streljiva svoje tvrdnje zasnivaju na netočnim znanstvenim studijama.“

Međutim, doktor Eng je iz prve ruke vidio posljedice trovanja olovom.

„Ovo je komadić olova iz metka kojim se gađaju životinje. Raspada se na tisuće djelića. Zatim dolazi ptica koja će pojesti to meso i odmah se razboljeti od trovanja olovom“, upozorava veterinar Curtis Eng.

U rezervatu je pet ptica dovoljno ozdravilo da bude pušteno u divljinu, što budi nadu da će trajna zabrana korištenja olovnih metaka doista pomoći u spašavanju ove ugrožene vrste.

Izvor: Al Jazeera