Pogubljen Iranac osuđen zbog špijunaže za CIA-u

Prošle godine Iran je objavio da je uhapsio 17 špijuna za koje tvrdi da su radili za CIA-u (AFP)

Iran je pogubio bivšeg uposlenika Ministarstva odbrane, osuđenog da je špijunirao za američku Centralnu obavještajnu agenciju (CIA), saopćilo je državno pravosuđe.

Glasnogovornik iranskog sudstva Gholamhossein Esmaili rekao je da je Reza Asgari, koji je radio u Ministarstvu odbrane do umirovljenja 2016. godine, pogubljen prošle sedmice.

“Tokom posljednjih godina službe pridružio se CIA-i. Prodavao je informacije o našim projektilima… CIA-i te uzimao novac od njih. Identificiran je, imao je suđenje i osuđen je na smrt”, kazao je Esmaili.

Dodao je da će smrtna kazna izrečena Mahmoudu Mousaviju-Majdu, još jednim Irancem koji je bio optužen da je špijunirao za američke i izraelske obavještajne službe, biti izvršena.

Potvrđene još tri smrtne kazne

Majd je optužen za špijunažu iranskih oružanih snaga i pomoć Amerikancima da lociraju Qassema Soleimanija, iranskog generala koji je ubijen u napadu američkim dronovima u Iraku.

Prošle godine Iran je objavio da je uhapsio 17 špijuna za koje tvrdi da su radili za CIA-u.

Esmaili je rekao da je Vrhovni sud Irana potvrdio smrtne kazne za tri Iranca koji su optuženi da su učestvovali u protestima u novembru prošle godine.

Njih trojica su, kako je navedeno, bili vođe nasilja te da su postavljali požare u brojnim objektima.

Izvor: Agencije