Pogoršalo se zdravstveno stanje Al-Libyja

Al-Libyja su uhitile specijalne američke postrojbe u Libiji početkom listopada (AP)

Zdravlje Abua Anasa al-Libyja, navodnog člana Al-Kaide, kojega su početkom listopada u Libiji zarobile snage SAD-a i prebacile ga u New York, pogoršalo se zbog štrajka glađu, rekli su članovi njegove obitelji.

Ovu vijest prenio je njegov sin Abdullah al-Ragye, pozivajući se na Al-Libyjevog odvjetnika po službenoj dužnosti i dodao da Al-Liby boluje i od hepatitisa C, prenosi Hina.

Kako tvrdi Al-Ragye, libijske su vlasti odlučile osnovati tim pravnika za obranu njegova oca.

Sumnja za napade na veleposlanstva

Al-Libyja, pravim imenom Nazih al-Ragye, osumnjičenog da stoji iza napada na veleposlanstva SAD-a 1998. u Keniji i Tanzaniji, početkom mjeseca su u Libiji zarobile specijalne postrojbe vojske Sjedinjenih Država i prebacile u New York.

U tom američkom gradu ga je sud 2000. godine, zajedno s 20 drugih navodnih članova Al-Kaide, optužio za “urotu u cilju ubijanja američkih građana”, te “uništenja zgrada i imovine Sjedinjenih Država” u istočnoj Africi.

Po optužnici, Al-Liby, koji je stručnjak za informatiku i telekomunikacije, bio je zadužen za fotografski i vizualni nadzor veleposlansva u Nairobiju.

Libijac je prošlog tjedna odbacio krivnju pri prvom pojavljivanju na sudu u New Yorku. Savezni sudac naredio je da 49-godišnji Al-Liby ostane u pritvoru zbog straha od bijega i zakazao iduće ročište za 22. listopada.

U atentatu na Američko veleposlanstvo u Nairobiju ubijeno je 213 osoba, od čega 12 Amerikanca, a ranjeno više od 5.000. U istodobno izvedenom atentatu u Dar as-Salamu u Tanzaniji ubijeno je 11, a ranjeno 85 osoba.

Izvor: Agencije