Poginuo sirijski general koji je prijetio izbjeglicama

Zahreddine je zapovijedao brigadom od 7000 vojnika u borbama protiv ISIL-a kad je poginuo (Twitter)

General sirijske vojske poginuo je u borbama u Deir ez-Zoru, nekoliko sedmica nakon što je poručio sirijskim izbjeglicama da se nikad ne bi trebale vratiti kući, prenijeli su prorežimski mediji.

Issam Zahreddine, general-major u Republikanskoj gardi, zapovijedao je brigadom od 7000 vojnika u borbama protiv grupe Islamska država Irak i Levant kad je poginuo od nagazne mine.

Samo nekoliko sedmica ranije Zahreddine, istaknuta figura među pristalicama sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, slavio je nakon što je sirijska vojska razbila ISIL-ovu opsadu grada.

“Obećali smo da nećemo dopustiti da Deir ez-Zor padne i on nije pao”, kazao je on.

Ali, kontroverze su izazvale njegove izjave sirijskoj državnoj televiziji, usmjerene ka zemljacima Sirijcima koji su pobjegli iz države.

“Molim vas da se nikad ne vratite, jer čak i ako vam Vlada oprosti, mi vam nikad nećemo oprostiti niti ćemo zaboraviti”, kazao je on u intervjuu objavljenom prošlog mjeseca.

“Ako znate šta je dobro za vas, niko od vas neće se vratiti”, kazao je on, prenosi Middle East Eye.

On se kasnije izvinio, kazavši da je mislio na ISIL i pobunjeničke borce koji su ubili sirijske vojnike.

“Govorio sam nakon što sam vidio tijela mnogih sirijskih vojnika koji su bili pogubljeni i kojima su odsječene glave i koji su raskomadani”, kazao je on. “Naravno da su naši građani koji su otišli u inozemstvo dobrodošli da se vrate.”

On je također izazvao kritike 2016. kad je fotografiran kako pozira pored mrtvaca koji su izgledali kao da su mučeni prije smrti.

U tužbi podnesenoj protiv sirijske vlade 2016. u ime porodice američke novinarke Marie Colvin Zahreddine je jedan od nekoliko istaknutih zvaničnika optuženih za urotu da se ona ubije.

‘Heroj i zločinac’

Colvin je ubijena u februaru 2012. u artiljerijskom napadu vladinih snaga dok je izvještavala o ratu iz područja Baba Amr, koje su kontrolirali pobunjenici u Homsu.

Sedmicu nakon pokretanja tužbe Assad je negirao da su njegove snage povezane s njenim ubistvom.

U reakciji na njegovu smrt u srijedu korisnici društvenih mreža opisivali su Zahreddinea kao heroja, ali i kao ratnog zločinca.

Nakon što je ranije ove sedmice ISIL poražen u svojoj prethodnoj prijestolnici Raqqi, borba protiv te grupe usmjerit će se na Deir ez-Zor, gdje je uglavnom bila ograničena i izložena napadima Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje podržava SAD, te napadima sirijskih snaga koje podržava Rusija.

Glasnogovornik SDF-a Talal Silo u utorak je kazao da će borci te grupe koji su bili u Raqqi biti raspoređeni na prve linije fronta u gradu na istoku zemlje.

Izvor: Agencije