Poginuo rudar u RMU Banovići

Rudar koji je ostao zatrpan nakon današnje nesreće u jednoj od jama Rudnika mrkog uglja Banovići nije preživio.

Ovu informaciju kazao je za sarajevsko Oslobođenje pomoćnik direktora Rudnika za strateški razvoj i istraživanje tržišta i član Predsjedništva SDA Mirsad Kukić.

Agencije prenose kako je nastradali rudar Nermin Šehić, otac dvoje maloljetne djece. Njegovo tijelo je spasilačka ekipa izvukla iz jame gdje se desila nesreća.

Kako je naveo Ibrahim Lapandić, tehnički direktor u Rudniku mrkog uglja Banovići, nesreća u jami Omazići desila se danas oko 12 sati.

„Oko 12 sati došlo je do prelamanja krova prilikom pripreme za izradu prostorije za mehanizovano čelo. Radilo je 10 rudara, a vidjevši da krov popušta, uspjeli su se izvući svi osim rukovodioca mašinom koji je ostao i pokušao spasiti mašinu. Nije se na vrijeme mogao izvući i neizvjesno je šta se s njim dogodilo“, rekao je, te dodao kako je zatrpan dio prostorije u dužini od 10 metara.

„Ekipe rade na raščišćavanju i pokušavaju što prije doći do rudara koji je ostao odsječen. Teško taj proces ide, ali više informacija ćemo znati kada rudarski inspektor izađe iz jame.“

Jedan od najvećih bh. rudnika

Ranije je za medije kazao Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika mrkog uglja FBiH, kako je najvjerovatnije jedan rudar ostao zatrpan i da je preminuo, ali to tada nije bila zvanična informacija.

Rudnik mrkog uglja Banovići je jedan od najvećih u BiH i zapošljava više od 2.800 radnika, navode bh. mediji.

Izvor: Agencije