Pogibija pilota koji su ranije spasili hiljade života

Pilot Omer Mehić iz ranije nesreće izašao s lakšim povredama (Sr?an Ili? / Tanjug)

U udesu vojnog helikoptera koji se dogodio sinoć u blizini aerodroma Nikola Tesla stradalo je sedam osoba, a Vlada Srbije proglasila je za sutra Dan žalosti.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković kazao je da je uviđaj završen i da istražni organi nastavljaju da rade svoj posao u skladu sa zakonom.

“Hiljade života su do sada spasili, u akcijama spasavanja od poplava, požara, snežnih mećava, nažalost, život bebe rođene pre pet dana nisu uspeli da spasu i za taj poduhvat su dali svoj život”, rekao je Diković na konferenciji za novinare.

Jedan od najboljih pilota Vojske Srbije Omer Mehić, koji je poginuo u padu helikoptera, kao oficir Vojske Srbije (VS) spasio je tokom službe više od 1.000 ljudi, prenosi Tanjug pisanje beogradskog lista Blic.

Ranija nezgoda

Prošao je sve faze od instruktora letenja do vođe tima za spašavanje.

Mehić je pilotirao i u helikopterskoj nezgodi, koja se završila padom helikoptera Gazela u jezero Rusanda maja 2008. godine.

Helikopter “Gazela” novosadske Ciklonizacije pao je u mulj jezera Rusanda, na kilometar od zgrada istoimene specijalne bolnice, u selu Melenci kod Zrenjanina, piše Vazduhoplovni portal Srbije TangoSix.

Iz uništene letjelice pilot Mehić izvukao se sa lakšim povredama glave, dok je njegov saradnik i saputnik Dejan Lekić zadobio otvoreni prelom desne potkoljenice.

Mehić je, prema pisanju beogradskih medija, upravljao helikopterom koji je prebacio premijera Srbije Aleksandra Vučić od Feketića do Dimitrovgrada prošle godine, a da je Ivan Miladinović, koji je također stradao i sinoćnjem udesu helikoptera, tokom prošlogodišnjih poplava u Obrenovcu učestvovao u spašavanju porodica.

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je na vanrednoj sjednici vlade da je pogibija Mehića i Miladinovića nemjerljiv gubitak za Vojsku Srbije, podsjetio da su letjeli u operacijama spašavanja širom Srbije, a da je letjelica kojom su upravljali bila jedna od najboljih u sastavu VS, opremljena svim uređajima za letenje noću i u složenim uvjetima.

U sinoćnjoj tragediji stradali su svi putnici helikoptera, koji je prevozio bebu porodice Ademović iz Novog Pazara. Osim bebe, život su izgubili pilot Omer Mehić i kapetan Milovan Ðukarić, zastavnici Nebojša Trajić i Ivan Miladinović, ljekar Dževad Ljajić i anestetičar Miroslav Veselinović.

Karakteristike helikoptera Mi-17

Helikopter Mi-17 Vojske Srbije koji se srušio pokušao je slijetanje na drugim lokacijama zbog guste magle.

Helikopter je, naime, imao tri neuspjela prilaza na slijetanje prije nego što se srušio.

Vojska Srbije ima dva takva helikoptera, proizvedena 1989. i 1991. godine.

Dva Mi-17 koja su 2006. primljena iz MUP-a Srbije, remontirana su 2010. a resursi im ističu 2017.

Helikopter Mi-17 osposobljen je za instrumentalno letenje noću, višenamjenska je letjelica proizvedena u bivšem SSSR-u i koristi se i kao spasilački helikopter.

Može biti opremljen različitim raketama, projektilima i topovima, a koristi se prilikom napada, zračne podrške, za elektronsko praćenje i snimanje, medicinske ili spasilačke zadatke.

Također, prevozi teret, a u kabini mogu da se prevezu 24 putnika, 30 vojnika ili 20 ranjenika, navodi agencija Tanjug.

Unaprijeđena je verzija helikoptera Mi-8, ima jače motore, veći rotor i prijenos, a zbog veće nosivosti ojačana je i konstrukcija trupa.

Poznat je i pod oznakom Mi-8MT.

Helikopter je inače , prema riječima ministra odbrane Bratislava Gašića, bio opremljen svom potrebnom opremom za spasilačke akcije.

Izvor: Agencije