Podzemno igralište – spas za djecu Halepa

U ratom razorenom Halepu često je nemoguće voditi normalan život i obrazovati se. Ipak, nekoliko humanitarnih organizacija pronašlo je način da djeca u ovom gradu barem na trenutak budu jednostavno djeca.

Alaa Moushamiah može biti šta god poželi – recitira pjesmu koja poziva na mir, glumi djevojku koja tješi žrtvu rata, radi jednostavno ono u čemu su djeca najbolja – igra se. Za djecu poput Ale gluma, pjesma i igra nisu ništa neobično, neobično je mjesto na kojem se sve to odvija. Ove aktivnosti odvijaju se u sirijskom gradu Halepu, ali ispod zemlje. U njima učestvuje 300 djece.

“Kad sam prvi put došla ovamo, bila sam sretna. Igramo se i zabavljamo se. Sigurnije je nego vani. Od aviona se nemate gdje skloniti”, kaže Alaa Moshamiah.

Avioni već pet godina razaraju Halep. Preopasno je da se djeca igraju vani. Zato su aktivisti i humanitarne organizacije odlučili uspostaviti prostore poput ovoga, skrivene u podrumima i podzemnim skloništima.

Inovativne tehnike

“Djeca se ovdje osjećaju dobro, jer je sigurno i mogu se zabavljati. Nigdje drugo im nije sigurno, ni u vlastitim dvorištima”, kaže Manal Omar, direktorica podzemnog igrališta.

Aktivistima je trebalo dva mjeseca da uspostave podzemnu igraonicu poput ove, koju su nazvali “Mjesto nade”. Djeca ovdje uče praviti gusjenice od papira, koriste internet i slušaju priče o poslaniku Muhammedu.

“Kad sam prvi put došla ovdje, nisam znala šta da mislim. No, bilo mi je zabavno i nastavila sam dolaziti”, kaže Rouaa Qurishi.

Ovaj centar ima i terapeute, a koriste se i inovatine tehnike kojima djeca znanje usvajaju tjelesnim kretnjama, umjesto da slušaju predavanja. Ala kaže kako je zahvalna što postoji ovakvo mjesto, ali i dalje čezne da se igra vani.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera