Podržavaju li Amerikanci vojnu akciju protiv Irana?

Da će Trump zemlju dovesti do rata vjeruje 49% Amerikanaca (Reuters)

Za pola zemlje (i gotovo dvije trećine republikanaca) Iran je neprijatelj Sjedinjenih Američkih Država, pokazuje anketa koju je proveo YouGov.

U istoj je kategoriji kao i Sjeverna Koreja, zemlja za koju manje od 10 posto misli da su prijateljska nacija. Mnogo više Amerikanaca za Iran i Sjevernu Koreju kažu da su neprijatelji, u odnosu na one koji isto kažu za Rusiju.

Amerikanci vjeruju da je Iran, kao što i vlada tvrdi, odgovoran za napade na komercijalne brodove u Zaljevu, a 47 posto njih bi podržalo vojnu akciju ako te tvrdnje budu tačne.

Demokrate su protiv vojne akcije, dok bi je republikanci i nezavisni podržali. Pola demokrata vjeruje da je Iran ozbiljna opasnost za SAD i malo su iza Republikanaca u ocjeni da je Iran neprijateljska država. Važno je napomenuti da pitanje o vojnoj akciji podrazumijeva potvrđivanje dokaza, i da bi se Amerikanci mogli osjećati drugačije ukoliko bi se susreli sa stvarnom mogućnosti konflikta, onog za koji je predsjednik Trump rekao da ne planira i da ne misli da je neophodan.

Amerikanci su podijeljeni kada je u pitanju Trumpovo upravljanje krizom s Iranom, i njegovim vođenjem vanjske politike generalno. Više ih kaže da su zabrinuti njegovim reakcijama na međunarodne krize, nego što ih vjeruje Trumpu. Žene su posebno zabrinute, njih 54 posto nemaju povjerenje u Trumpovo upravljanje međunarodnim krizama.

Skoro polovina Amerikanaca (48 posto) vjeruje da će predsjednik Trump dovesti SAD do rata, dok jedna trećina (33 posto) kaže da je to malo vjerovatno.

Izvor: YouGov