Podružnica Volkswagena ukida 9.500 radnih mjesta

Ukidanjem radnih mjesta se želi povećati zarada za 1,8 milijardi eura do 2023. godine (EPA)

Volkswagenova podružnica za proizvodnju kamiona i autobusa MAN najavila je da planira ukinuti do 9.500 radnih mjesta u Njemačkoj i Austriji, u vrijeme kada automobilska industrija ulaže napore da uštedi novac nakon udarca koji joj je nanijela pandemija korona virusa.

Ukidanjem radnih mjesta se želi povećati zarada za 1,8 milijardi eura do 2023. godine, navodi se u saopćenju MAN-a, koji pripada Volkswagenovom Traton Groupu, prenosi Fena, pozivajući se na dpa.

Prema planovima za smanjenje troškova, razvojna i proizvodna mreža podružnice sa sjedištem u Minhenu treba biti reorganizirana.

Milijarde eura gubitaka

Proizvodne lokacije u austrijskom gradu Steyr, kao i u Plauenu i u Wittlichu u Njemačkoj, mogle bi biti u potpunosti zatvorene.

Ovo smanjenje troškova ne iznenađuje, s obzirom na to da se smatralo da poslovanje MAN-a i prije krize s korona virusom previše košta.

Očekuje se da će prisilna zaustavljanja i prekidi u globalnim lancima opskrbe, zajedno s padom potražnje, koštati milijarde eura globalne automobilske industrije 2020. godine.

Prije pandemije MAN je već predviđao pad isporuka od 10 do 20 posto ove godine.

Izvor: Agencije