Podrška stanovnicima razrušenog Amatricea

U zemljotresu koji je prošle sedmice pogodio planinski predio Italije, 150 kilometara od Rima, stradalo je 290 ljudi, najmanje 388 je povrijeđeno, dok je 2.000 ostalo bez krova nad glavom. S

labija podrhtavanja tla i dalje se osjete, ali se ljudi u pogođenim područjima polako vraćaju svakodnevnici.

Život se polako vraća u Amatrice, neke osnovne usluge kao što su telefonske komunikacije ponovno su u upotrebi. Manje je novinara i ekipa hitnih pomoći u gradu. Spasioci i dalje tragaju za nestalima ispod ruševina.

“U Amatriceu je danas manje nereda, ali više organizacija. Sve je usmjereno na krajnji cilj potrage i spašavanja”, rekao je Paolo Baccari, spasilac.

Prije potresa Amatrice je bio poznat po tjestenini sa preljevima od paradajza i slanine. Tim volontera upravo takvu tjesteninu pripremao je za one koji su ostali bez krova nad glavom i sada borave u šatorskim naseljima.

“Pasta nas podsjeća na prošlost, ali se nadamo da će nas voditi naprijed”, kazala je Marcella, stanovnica Amatricea.

“Ovo je odlična prilika da probate i pobijedite tugu zbog potresa. Mi ćemo jesti i piti! Kasnije ćemo početi i obnavljati”, rekao je Vincenzo Fortini, stanovnik Amatricea.

Sredstva za obnovu

Širom Italije na ulicama je organizovano kuhanje tjestenine po receptu iz Amatricea. Na taj način Italijani žele dati podršku žrtvama zemljotresa.

“Inicirali smo sve kako bismo prikupili sredstava za ljude pogođene zemljotresom u Amatriceu, Umbriji i La Marku. Želimo pokazati da smo uz njih. Prikupljeni novac iskoristit će se za hitnu pomoć, naprimjer, te za  distribuciju hrane i pića”, kazao je Giuseppe Vaccaro, kuhar. 

“Jeli smo i tako pomogli žrtvama potresa, želimo dati naš doprinos u tome”, rekao je Franco Guidi, stanovnik Perugije.

Dok pomoć ne stigne, stanovništvo Amatricea sakuplja ono što je ostalo poslije potresa u svojim domovima, pripremaju se za rušenje i ponovnu izgradnju kuća.

Zima se približava, a za lokalne vlasti to znači da što prije moraju pronaći smještaj za više od 2.000 stanovnika, dok se njihovi domovi ne obnove.

Izvor: Al Jazeera