Podrška izbačenoj pokrivenoj učenici

Njomza Jashari učenica je Srednje ekonomske škole “Faik Konica” u Uroševcu. Kada je nedavno odlučila slijediti pravila islama i pokriti kosu maramom – zabranjen joj je dolazak u školu.

Kosovo je 2010. godine usvojilo uredbu kojom zabranjuje pohađanje nastave u javnim i osnovnim školama onima koji ističu vjerska obilježja.

Njomza Jashari tvrdi da su joj povrijeđena ljudska prava, odnosno pravo na obrazovanje, izvještava iz Uroševca reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Pravo na školovanje

“Njomza Jashari moli se u vreme kada bi trebala biti na nastavi. Nedavno je Njomza odlučila da nosi maramu, ali pošto po zakonima Kosova to nije dozvoljeno u javnim osnovnim i srednjim školama, njoj je pre mesec dana zabranjen dolazak u školu u rodnom gradu Uroševcu”, javlja Ahmetaj.

Njomza Jashari kaže: “Ja klanjam već dugo vremena i odavno sam odlučila da nosim maramu, ali uplašila sam se da će me izbaciti iz škole. Pročitala sam zakone i konsultirala sam se sa pravnicima. Smatram da imam pravo da se školujem, jer se radi o osnovnom ljudskom pravu. Marame nisu zabranjene ni u kršćanskim državama. Zašto bi bile zabranjene kod nas kada su 96 posto muslimani?”, pita Jashari.

Učionica gdje je nekada Njomza i pohađala nastavu je u ponedjeljak bila prazna. Učenici ovog razreda bojkotiraju časove i zahtijevaju da se ispoštuju želje njihove drugarice.

Direktor Srednje ekonomske škole Xhevat Aliu ovaj problem pokušava riješiti na roditeljskom sastanku iza zatvorenih vrata. No, pravila su jasna: Njomza, a ni drugi s istaknutim vjerskim obilježjima, ne može na nastavu.

Fatime Jashari, majka Njomze Jashari, kaže: “Oni bi da vide djevojke s mini suknjama, jer je to, po njima, zakonito, a kada se radi o maramama, onda je to nezakonito. Ovo je sramota, sram ih bilo.”

Direktor škole kaže da je kao alternativu ponudio vanredno polaganje ispita, ali porodica Njomze to odlučno odbija.

Žalba roditelja

“Ja sam roditeljima i ove učenice objasnio da nama ova marama ne smeta, nego zakon to ne dozvoljava.  Ponudili smo alternative, jer se radi o odličnoj učenici, ali sve su odbili”, objašnjava direktor škole Xhevat Aliu.

Protiv ove odluke ispred škole protestirala je mala grupa učenika.

Valona Mehmeti, učenica iz ove škole, smatra: “Ova administrativna uredba je u suprotnosti s Ustavom Kosova. Mi hoćemo da branimo Njomzu te zahtijevamo da se njoj dozvoli da se vrati u školu. Danas nismo pohađali nastavu jer je Njomza diskriminirana ovom odlukom.”

U Ministarstvu obrazovanja kažu da je Kosovo sekularna država te da uredbu o zabrani isticanja vjerskih obilježja u školama ne namjeravaju promijeniti.

Uroševac je nekada bio simbol vjerske tolerancije. Džamija i crkva se nalaze u istom dvorištu. Roditelji Njomze će se žaliti protiv ove odluke.

Dok se ovaj problem ne riješi, Njomza će se morati odlučiti između školske ili vjerske uniforme, izvještava Ahmetaj.

Izvor: Al Jazeera