Podrška građana Crne Gore EU na historijskom minimumu

Građani percipiraju da je stanje u Evropskoj uniji u dubokoj krizi zbog Brexita (EPA)

Istraživanje “Političko javno mnijenje Crne Gore” pokazalo je da 55 posto ispitanika vjeruje da Crna Gora treba biti članica Evropske unije, što je historijski minimum kada je u pitanju podrška građana EU.

“Ovo predstavlja istorijski minimum kada govorimo o podršci građana EU još od vremena kada je CEDEM počeo da sprovodi istraživanja, od oktobra 2007. godine”, rekao je programski koordinator CEDEM-a Ognjen Marković.

Ocijenio je da su razlozi za ovakav rezultat višestruki, navodeći da građani percipiraju da je stanje u EU u dubokoj krizi zbog Brexita i sporijeg procesa pristupanja novih članica EU-a.

Porastao rejting vladajućeg DPS-a

“Što građane navodi na zaključak da potencijalnog učlanjenja Crne Gore neće biti u skorije vreme”, naveo je Marković.

Kazao je da je smanjen interes za NATO, navodeći da ga ne podržava 42 posto građana.

Istraživanje, koje je rađeno od 1. do 9. decembra i u kojem je učestvovalo 1.009 ispitanika, pokazalo je da 46,2 posto građana misli da se Crna Gora kreće pogrešnim putem.

Rejting vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) je porastao i sada iznosi 37 posto.

Potom slijede Demokrate sa 15 posto, Demokratski front (DF) sa 13,2 posto, i Socijalistička narodna partija (SNP) sa 5,8 posto.

Direktorica CEDEM-a Milena Bešić je kazala da je u odnosu na prethodno istraživanje pozicija DPS-a sa 34 posto povećana na 37 posto.

Milo Đukanović najpopularniji

“Bez obzira na blagi rast od prošlog istraživanja u julu, DPS bilježi rast, ali nije se vratio na poziciju koju je imao u decembru 2018. godine, kad je bilo 41,5 posto”, rekla je Bešić.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ima najveću prosječnu ocjenu, navodi se u istraživanju.

Iza njega je premijer Duško Marković, koji sada ima veću prosječnu ocjenu od lidera Demokratske Crne Gore Alekse Bečića, a on ima istu prosječnu ocjenu kao ministar obrazovanja i lider Socijaldemokrata Damir Šehović.

Izvor: Agencije