Podrivanje saradnje s Europolom će se odraziti na sigurnost BiH

Vlasti u BiH će imati znatno manje pristupa osjetljivim informacijama o kriminalcima kroz Europolovu sigurnu komunikacijsku platformu o kriminalu (EPA)

Bosna i Hercegovina do sada nije odredila nacionalnu kontakt tačku – NKT za saradnju s Europolom.

Neuspostavljanje NKT-a ima nekoliko ozbiljnih posljedica za Bosnu i Hercegovinu i njene građane, navedeno je u izjavi Evropske unije o nacionalnoj kontakt tački za saradnju s Europol-m, prenosi Anadolija.

Delegacija EU-a / Ured specijalnog predstavnika EU-a u Bosni i Hercegovini, u suglasnosti sa šefovima misija zemalja članica EU-a u Bosni i Hercegovini, izjavljuje da će se “podrivanje saradnje s Europolom odraziti na sigurnost Bosne i Hercegovine i njenih građana”.

“Višesedmičnim odlaganjem rasprave o NKT-u, Vijeće ministara [Bosne i Hercegovine] propustilo je važnu priliku da uspostavi nacionalnu kontakt tačku. U operativnom smislu, bez funkcionalne NKT-a vlasti u Bosni i Hercegovini će imati znatno manje pristupa osjetljivim informacijama o kriminalcima kroz Europolovu sigurnu komunikacijsku platformu o kriminalu. Osim toga, Bosna i Hercegovina ne može slati svoje oficire za vezu u Europolovo sjedište, niti dobiti Europolovog oficira za vezu u zemlji”, navedeno je u izjavi.

Posljedice kršenja sporazuma

Ovo uporno kršenje sporazuma s Europolom, nastavili su, moglo bi dovesti do privremene obustave primjene sporazuma – što se nikada nije dogodilo ni s jednom drugom zemljom.

“Politički, ovo veoma utječe na kredibilitet posvećenosti Bosne i Hercegovine borbi protiv teških oblika kriminala i organiziranog kriminala te jačanja vladavine prava, posebno u pogledu Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU”, saopćili su.

U proteklih nekoliko mjeseci vidjeli su, podsjećaju, da bh. vlasti osporavaju nadležnosti i procedure za imenovanje NKT-a.

“Nedavni primjer usvajanja izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku pokazuje da ukoliko postoji politička volja moguće je pronaći i rješenje. EU podržava sve relevantne institucije i političke stranke da poduzmu neophodne korake za uspostavljanje NKT-a prije isteka roka”, navedeno je u izjavi EU-a o nacionalnoj kontakt tački za saradnju s Europolom.

Izvor: Agencije