Podravka kupila Žito za 33 miliona eura

Hrvatska vlada pozdravlja potez Podravke i najavljuje dodatna ulaganja u inostranstvu (Arhiva)

Hrvatska Podravka kupuje slovensku kompaniju Žito. U Ljubljani je sklopila ugovor o kupovini 51,55 posto dionica slovenske firme i to po cijeni 180 eura po dionici. Ukupna vrijednost ugovora iznosi više od 33 miliona eura.

Inače, Podravka se posljednjih sedmica spominjala kao favorit u završnim pregovorima za kupnju 51 posto Žita u vlasništvu Slovenskog državnog holdinga, i još nekoliko slovenskih investicijskih fondova.

Hrvatska vlada je pozdravila potez Podravke i najavila dodatna ulaganja u inostranstvu.

„Ja se veselim svakoj investiciji u Hrvatskoj, a posebno se veselim kada vidim da je hrvatska tvrtka kupila neku kompaniju na regionalnom tržištu. Mislim da je to naša budućnost. Nema razloga da taj trend ne nastavimo i očekujemo slične poteze u energetskom sektoru“, kazao je Ivan Vrdoljak, ministar privrede Hrvatske.

Lider u nekoliko kategorija

Kako navodi hrvatski portal Poslovni.hr, Žito je jedan od najvećih i najpoznatijih prehrambenih proizvođača u Sloveniji.

Konzorcij prodavaca čine Slovenski državni holding, te Modra zavarovalnica, KD Kapital, KD Skladi, Adriatic Slovenica i NLB Skladi.

„Navedenom akvizicijom, Podravka konsolidira svoj položaj, te postaje lider u nekoliko dodatnih kategorija proizvoda – čime se značajno poboljšava tržišna pozicija“, piše ovaj portal.

Predsjednik Uprave Podravke, Zvonimir Mršić je izjavio kako njegova firma akvizicijom Žita stvara „novog prehrambenog lidera na tržištu Slovenije sa značajnim potencijalom rasta na brojnim tržištima na kojima je Podravka prisutna“.

„Ovo predstavlja snažan iskorak u internacionalizaciji poslovanja, pri čemu tržište Slovenije postaje jedno od Podravkinih najznačajnijih tržišta. Žito je kompanija s vrlo kvalitetnim proizvodima, prepoznatljivim markama, uređenim sustavom poslovanja te marljivim i sposobnim zaposlenicima koji su sve to godinama stvarali. Namjera nam je prije svega učiniti ovu kompaniju još uspješnijom i boljom te iskoristiti sve sinergijske učinke koje smo u ovom spajanju prepoznali“, dodao je.

Izvor: Agencije