Podjele u Njemačkoj oko policijskog rasnog profiliranja

Rasprave o tome da li u njemačkoj policiji ima rasizma pojačane su protestima koji su izbili nakon smrti Georgea Floyda (Reuters)

Najviši zvaničnici i pravni stručnjaci sukobili su se oko opravdanosti istraživanja da li policija u Nemačkoj primijenjuje rasno profiliranje, što je, prema mišljenju aktivista za ljudska prava, široko rasprostranjena praksa u toj zemlji.

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI) ranije je preporučila saveznoj policiji u Njemačkoj da naruči studiju o provođenju rasnog profiliranja.

Njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je nadležno za saveznu policiju, u početku je pristalo na tu ideju, ali je kasnije glasnogovornik ovog ministarstva Steve Alter rekao da još nema potrebe za tim.

“Takozvano rasno profiliranje nije dozvoljeno. To se uči tokom početne i stalne obuke, i to se ne dešava”, kazao je on.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer želio je prvo sačekati izvještaj o “ekstremističkim i rasističkim tendencijama” javnih službenika, koji je sastavila njemačka obavještajna agencija, prije nego što razmotri da li su potrebni daljnji koraci, rekao je Alter.

‘Ispravna i važna preporuka’

Njemačka ministrica pravde Kristin Lambrecht izjavila je da je preporuka EK-a protiv rasizma i netolerancije da se istraži rasno profiliranje u policiji bila “ispravna i važna, kako bi se dobile najnovije činjenice”.

“Moje je mišljenje da ne treba odustajati od prvobitno planirane studije”, rekla je Lambrecht.

Rasprave o tome da li njemački policajci, poput američkih, provode rasno profiliranje osumnjičenih i da li u njemačkoj policiji ima “latentnog rasizma” pojačane su protestima širom svijeta koji su izbili nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, nakon što mu je prilikom hapšenja bijeli policajac gotovo devet minuta koljenom pritiskao vrat.

Ujedinjeni narodi u izvještaju za 2019. godinu definisali su rasno profiliranje kao “svaki čin snaga reda kada se koriste generalizacijama zasnovanim na rasi, boji, porijeklu, nacionalnosti ili etničkoj pripadnosti, a ne na pojedinačnom pristupu ili objektivnim dokazima” za pretresanje, provjeru identiteta ili za istrage.

Izvor: Agencije