Oglasi

Podjele obilježile konferenciju o Libiji u Palermu

Jedan od glavnih sudionika na terenu, maršal Khalifa Haftar, vođa istoka Libije nije došao na konferenciju.
Salame i conte ocijenili da proces treba prepustiti Libijcimaepa

Međunarodnu konferenciju o Libiji, održanu u ponedjeljak i utorak na Siciliji su i prije početka obilježile podjele između Libijaca i trećih zemalja.

Jedan od glavnih sudionika na terenu, maršal Khalifa Haftar, vođa istoka Libije nije došao na konferenciju. Talijanska vlada nije bila ničega pošteđena, a priželjkivala je uspjeh te konferencije u Palermu, svog prvog velikog diplomatskog izazova.

"Nismo očekivali da tom konferencijom dođemo do rješenja libijske krize", priznao je u utorak na plenarmom zasijedanju šef talijanske vlade Giuseppe Conte.

Proces prepustiti Libijcima

Tokom konferencije za novinare na završetku konferencije, Conte je ocijenio da proces stabilizacije Libije treba u potpunosti biti prepušten Libijcima.

Tog mišljenja je bio i izaslanik Ujedinjenih naroda u Libiji Ghassan Salame, koji je primijetio srdačnije odnose među libijskim sudionicima, bez obzira na odsutnost maršala Haftara, koji je do posljednjeg trenutka bio neodređen u pogledu svog učestvovanja na konferenciji. 

Conte je Haftara primio u ponedjeljak navečer u Villi Igieai. Haftar se u utorak ujutro sastao s predstavnicima nekoliko zemalja aktivnih u pitanju libijskog predmeta, među kojima Egipta, Rusije, Alžira, Tunisa i Francuske. I šef međunarodno priznate vlade nacionalnog jedinstva (GNA) Fayez al-Sarraj je prisustvovao tom "neformalnom sastanku" s talijanskim premijerom.

Turska je otišla s konferencije, kojom je bila "duboko razočarana".

Turski potpredsjednik Fuat Oktay je u saopćenju istakao da "svaki sastanak s kojeg je isključena Turska može biti samo kontraproduktivan za rješenje problema".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.