Podijeljene reakcije na odluku Skupštine Kosova i pozivi na oprez

Apsolutnom većinom glasova, Skupština Kosova u petak je izglasala Zakon o Kosovskim sigurnosnim snagama (EPA)

Američka ambasada u Prištini, poslije usvajanja Zakona o formiranju Vojske Kosova u petak, oglasila se saopćenjem u kojem ponavlja podršku SAD-a “tranziciji Kosovskih sigurnosnih snaga u snage s mandatom teritorijalne odbrane”, uz ocjenu da je to suvereno pravo Kosova.

“Ovi zakoni ne donose nikakve neposredne promjene u strukturi, misiji ili operativnom radu snaga, već predstavljaju početak praktičnog i stalnog rada na izgradnji transparentne i multietničke snage u operativnoj povezanosti s NATO savezom, koja služi svim zajednicama na Kosovu, u skladu s desetogodišnjim planom tranzicije Vlade Kosova”, navodi se u saopćenju.

Američka ambasada je pozvala Vladu Kosova da nastavi blisku saradnju s NATO saveznicima i partnerima i da se uključi u animiranje manjinskih zajednica – kako sada, tako i tokom čitavog višegodišnjeg procesa koji slijedi.

SAD: Bitan je politički dijalog

Regionalna stabilnost zahtijeva da Kosovo “učini istinske napore da normalizira odnose sa susjedom Srbijom”, navela je Američka ambasada na Kosovu, ističući da ohrabruje obje strane da preduzmu neodložne korake za smanjenje tenzija i stvaranje uslova za brz napredak u dijalogu.

Zamjenica generalnog sekretara NATO-a Rose Gottemoeller ponovila je u petak u Tirani da NATO podržava dijalog Srbije i Kosova uz posredovanje Evropske unije, kao jedini način da se u regiji uspostavi mir i stabilnost.

Dodala je da će NATO razmotriti nivo svog angažmana s Kosovoskim sigurnosnim snagama, ukoliko mandat ovih snaga evoluira.

Ponovila je i stav generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da transformacija Kosovskih sigurnosnih snaga u Vojsku Kosova može imati negativne posljedice za integraciju Kosova u Sjevernoatlantski savez.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara Ujedinjneih naroda i šef Misije UN-a na Kosovu Zahir Tanin, povodom odluke Skupštine Kosova u petak, upućuje na Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a 1244, prema kojoj KFOR ima odgovornost da osigura sigurno okruženje na Kosovu.

U saopćenju se navodi da je Tanin uzeo u obzir usvajanje tri zakona koji pokreću suštinske promjene u smislu uloge i odgovornosti Kosovskih sigurnosnih snaga.

Proces mora uključiti i manjine

Šef UNMIK-a podstiče sve strane da se uzdrže od postupaka koji bi mogle dovesti do povećanja napetosti i da sva pitanja rješavaju kroz politički dijalog.

Glasnogovornica Evropske komisije Maja Kocijančič ponovila je u petak u Briselu da promjena mandata Kosovskih sigurnosnih snaga u Vojsku Kosova može biti provedena samo u inkluzivnom i postepenom procesu, koji je u skladu s Ustavom Kosova.

”Kao i NATO, EU nastavlja dijeliti stav da mandat Kosovskih sigurnosnih snaga može biti promijenjen samo kroz inkluzivni i postepeni proces u skladu s Ustavom Kosova”, izjavila je Kocijančić.

Njemačka je poručila da usvajanje Zakona o formiranju Vojske Kosova ne smije biti iskorišteno za eskalaciju tenzija u regiji, navodeći da Kosovo ima pravo na oružane snage, ali da taj proces treba biti inkluzivan, uz učešće srpske manjine.

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Rainer Breul rekao je da Kosovo, “kao suverena država, ima pravo formirati regularne oružane snage”.

On je, međutim, istakao da je Berlin uvijek jasno stavljao do znanja da transformacija postojećih snaga “ne treba biti prenagljena, već da bude inkluzivni proces, uz učešće srpske manjine na Kosovu i u bliskim konsultacijama, prije svega, s NATO-om i NATO saveznicima”, prenosi AP.

‘Nisu nam potrebne nove tenzije’

Ukazao je i na potrebu normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

Austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache kritizirao odluku Skupštine Kosova, ocijenivši da bi to moglo voditi ka daljoj destabilizaciji regije.

On je rekao da Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 1244 kaže da Kosovo nema pavo na svoju vojsku i istakao da ova odluka Skupštine Kosova ne podstiče mir na Balkanu.

Makedonski premijer Zoran Zaev ocijenio je da možda ovo nije pravo vrijeme za formiranje Vojske Kosova i pozvao vlasti u svim državama na Balkanu da vode računa o koracima koje povlače, u interesu mira i stabilnosti u regiji.

“Znam da je i stav NATO-a da nije pravo vrijeme za Vojsku Kosova. Nisu nam potrebne dodatne nove tenzije”, rekao je Zaev te skrenuo pažnju da ne treba zaboraviti da Balkan nema namjeru ponovo biti “bure baruta”.

Pozvao je Vladu Kosova da preispita i carinske tarife (100 posto) koje je uvela na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Tirana je pozdravila usvajanje Zakona o formiranju Vojske Kosova, nazivajući tu odluku “historijskom”.

‘Historijske promjene i euroatlantski duh’

Predsjednik Albanije Ilir Meta čestitao je vlastima Kosova “formiranje vlastite vojske”.

On smatra da će, poslije ove odluke, Kosovo biti sposobno da preduzme nove odgovornosti u izgradnji demokratskih institucija i riješeno da doprinese miru, stabilnosti i dobrosusjedstvu u regiji.

“U osnovi ove historijske promjene leži euroatlantski duh”, napisao je Meta na Facebooku.

“Čestitke”, napisao je kratko na svom Facebook profilu albanski premijer Edi Rama, koji je uz to objavio fotografiju zastava Kosova, SAD-a i EU-a te predsjednika Kosova Hashima Thacija u uniformi.

Izvor: Agencije