Podignute optužnice protiv Mandića i Kneževića

Crnogorsko specijalno tužilaštvo podignulo je optužnicu protiv čelnika opozicijskog Demokratskog fronta Andrije Mandića, Milana Kneževića i još 12 osoba koje terete za pripremanje terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora prošle godine.

Nakon šestomjesečne istrage optužnica je predana Višem sudu u Podgorici radi kontrole i potvrde.

Njome je obuhvaćeno više ruskih i srbijanskih državljana, među njima i bivši zapovjednik Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić.

Istragom je bilo obuhvaćeno još devet osoba, ali su u međuvremenu potpisale sporazum o priznanju krivnje.

Mandić i Knežević nedavno su negirali optužbe da su dio organizirane kriminalne skupine koja je pripremala teroristički napad.

Po Mandićevom mišljenju, “u pitanju je montirani proces koji ima za cilj da ojača Demokratsku partiju socijalista, a oslabi opoziciju, odnosno Demokratski front”.

Tvrde da nisu bili u kontaktu s osumnjičenima

Tada je rekao kako mu je želja da se cijeli slučaj što prije završi jer Demokratski front “nema nikakve veze s njim”.

“Niko iz Demokratskog fronta nije bio u nikakvom kontaktu sa ljudima koje spominje glavni specijalni tužilac. To ćemo lagano dokazati da ni sa Rusima, kao ni sa državljanima Srbije nismo imali nikakve kontakte”, kazao je Mandić.

“Od 16. oktobra, kategorički tvrdim da ni sa jednim optuženim ni licem iz afere tzv. ‘Državni udar’ nijesam imao nikad ni telefonski ni vizuelni niti bio kakav kontakt. Niti sam ja niti bilo ko iz Demokratskog fronta učestvovao u planiranju krvoprolića i rušenju držvanog poretka”, kazao je Knežević.

Ukupno se 25 osoba, protiv kojih se vodi postupak, tereti da su planirali nasilan upad u Skupštinu, proglašenje izborne pobjede Demokratskog fronta i likvidaciju bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Izvor: Al Jazeera i agencije