Podignute još dvije optužnice protiv Gruevskog

Nikola Gruevski je osuđen zbog nezakonite kupovine luksuznog blindiranog Mercedesa S600 Guard za skoro 600.000 eura (EPA)

Makedonsko specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore podiglo je danas još dvije optužnice, kojima je obuhvaćen i odbjegli bivši premijer Nikola Gruevski.

Beta javlja da su obje optužnice podignute u slučaju “Talir” – za nelegalno finansiranje stranke VMRO-DPMNE i nezakonitu izgradnju njenog sjedišta u vrijeme dok je Gruevski bio njen predsjednik i premijer Makedonije.

Specijalno tužilaštvo zatražilo je da sud odredi pritvor Gruevskom, koji je u utorak dobio azil u Mađarskoj, kamo je pobjegao da izbjegne izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog nezakonite kupovine blindiranog Mercedesa dok je bio premijer.

Protiv Gruevskog, makedonskog premijera od 2006. do 2016, u toku su još četiri sudska procesa po optužnicama Specijalnog tužilaštva.

Uz Gruevskog, optužnicom za nezakonito finansiranje VMRO-DPMNE-a od 2009. do 2015. obuhvaćeni su i tadašnji generalni sekterar stranke Kiril Božinovski, tadašnji ministar za transport i veze Mile Janakievski, sadašnji zastupnik Ilija Dimovski, kao i Leko Ristovski, Elizabeta Čingarovska i sama stranka VMRO-DPMNE.

Oni su optuženi da su u gotovini dobili najmanje 4,6 miliona eura za stranku i zatim organizovali da taj novac bude uplaćen na račun stranke u vidu uplata različitih građana.

Nezakonito sklopili ugovor

Gruevski, tadašnji čelnik stranke, tereti se da je od 2009. do 2015. “zloputrebom službenog položaja, suprotno zakonima o finansiranju političkih stranaka i sprečavanju korupcije, osiguravao finansije iz anonimnih i protivpravnih izvora za političku stranku VMRO-DPMNE”.

U tome su mu, prema optužnici, pomagali Božinovski i Janakievski, koji su “vršili pritisak na predstavnike pravnih lica koja su imala dogovore o javnim nabavkama s državnim organima, javnim preduzećima ili lokalnom samoupravom da osiguraju novac za finansiranje VMRO-DPMNE-a kao protivuslugu za dobijene javne nabavke i ostvareni profit”.

Drugom optužnicom u slučaju “Talir” – za nezakonitu izgradnju sjedišta stranke VMRO-DPMNE u centru Skoplja – ponovo su obuhvaćeni Gruevski i Božinovski, koji su, kako se navodi, nezakonito sklopili ugovor s firmom “DG beton” iz Skoplja, što, prema zakonu, nisu smjeli uraditi jer je ta kompanija imala dogovor za javne nabavke s drugim državnim institucijama.

Prema toj optužnici, Gruevski i Božinovski iskoristili su zavisnost firme “Beton” od vladajuće stranke jer je više od 75 posto njenih prihoda u 2011. i 2012. godini bilo od javnih nabavki. U optužnici se navodi da su oni, suprotno zakonu, skopili ugovor kojim su “pribavili znatnu imovinsku korist za VMRO-DPMNE od 8,25 miliona eura”.

Uz Gruevskog, Specijalno tužilaštvo vodi sudske procese i protiv Janakievskog i Božinovskog, koji su od prošle sedmice u pritvoru, uz obrazloženje da su i oni planirali bijeg iz Makedonije.

Izvor: Agencije