Podignuta optužnica za ubistvo Ivkovića

Marko Ivković smrtno ranjen uoči košarkaške utakmice Galatasaray - Crvena zvezda u Istanbulu (Al Jazeera)

Turski tužilac podigao je optužnicu protiv muškarca osumnjičenog za ubistvo navijača košarkaškog tima Crvene zvezde, Marka Ivkovića, prenose turski mediji.

Sud u Istanbulu oslobodio je šestero drugih osumnjičenih, koji su ranije privedeni u policijskog akciji, javlja agencija Anadolija na engleskom jeziku.

Ivković (25), iz Zemuna, preminuo je od povreda nanesenih nožem uoči košarkaške utakmice Eurolige Galatasaray – Crvena zvezda u Istanbulu prošlog petka.

Sud u Istanbulu odredio je pritvor Kadriju Aktasu (53), koji je odbacio optužbe.

U izjavi datoj Sudu, osumnjičeni je naveo da su navijači Zvezde napali navijače Galatasaraya kamenjem i palicama.

”Kada su nemiri počeli, krenuo sam u akciju i nesvjesno uzeo nož; odgovorili smo im kamenjem i palicama. Neko me je udario šakom i udario nogom u nos. Mahao sam nožem ispred nečije noge, ali je nisam mogao dosegnuti. Muškarac koji me je udario je bio visok i imao je svijetlu kosu, dok je fizički izgled ubijenog drugačiji. Nisam izbo osobu koja je umrla i negiram tu optužbu”, rekao je Aktas.

Stotine videosnimaka

Čelnik istanbulske policije Selami Altinok ranije je potvrdio novinarima da je sedmero osumjničenih predato tužiocu i kazao da je policija uložila maksimalne napore kako bi rasvijetlila slučaj.

“Uz pomoć posebno oformljene ekipe za podršku u rasvjetljavanju ovog slučaja pregledan je 731 sat videosnimaka sa 82 sigurnosne kamere. Prikupili smo izjave 193 osobe uključujući i naše osoblje koje se u tom trenutku nalazilo na terenu. Ekipa je danonoćno radila kako bi rasvijetlila ovaj slučaj koji je prijetio da izazove diplomatske probleme. U okviru istrage šest osoba je privedeno u Istanbulu, dok je jedna privedena u Antaliji”, kazao je Altinok.

On je skrenuo pažnju da sukob “nije nastao sa navijačima Galatasaraya već sa građanima koji su u tom trenutku roštiljali”.

“Policija nije dozvolila miješanje navijačkih grupa. Ispostavilo se da prve osobe na koje smo posumnjali uopšte nisu bile u blizini mjesta sukoba. Do sukoba je došlo sa građanima, koji su također, došli na utakmicu. Oni su roštiljali na području do morske obale”, kazao je Altinok.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije objavilo je kako cijeni dosadašnji predani rad turskih istražnih organa na ovom slučaju, u nadi da će i pravosudni organi Turske imati podjednako profesionalan pristup, što bi svakako doprinijelo bilateralnim odnosima sa ovom zemljom, navodi se u saopštenju.

Izvor: Agencije