Podignuta optužnica protiv Zorana Marinića

Ovaj slučaj je Sudu BiH ustupljen iz Haškog tribunala (Tužilaštvo BiH)

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zorana Marinića zvanog Švabo, koji se tereti za ratni zločin protiv civila bošnjačke nacionalnosti izvršen u mjestu Busovača.

Marinić se trenutno nalazi na slobodi, a rješenjem Suda BiH određene su mu mjere zabrane, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Predmet protiv Zorana Marinića spada u tzv. predmete kategorije dva jer je ustupljen Tužilaštvu BiH iz Haškog tribunala, prenosi Srna.

Marinića optužnica tereti da je za vrijeme rata u BiH i u vrijeme oružanog sukoba između Armije BiH i HVO-a, kao pripadnik HVO-a postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata i postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Upad u kuće

Mariniću se, između ostalog, stavlja na teret da je 26. aprila 1993. godine u noćnim satima u mjestu Busovača zajedno sa nekoliko neidentifikovanih vojnika HVO-a, pucanjem iz oružja i korištenjem noža učestvovao u ranjavanju i ubistvu četiri civila bošnjačke nacionalnosti prilikom napada na njihove porodične kuće.

U ovom napadu ubijen je osamdesetpetogodišnji starac koji je bio težak invalid, kao i jedan srednjovječni muškarac, a od posljedica ranjavanja nakon nekoliko sati umro je šesnaestogodišnji mladić, te dva dana kasnije i jedna mlada djevojka, javlja Fena.

Prilikom ovog napada Zoran Marinić je učestvovao i u paljenju njihove porodične kuće.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: Agencije