Podignuta optužnica protiv Slobodana Karagića

Optužnica protiv Karagića će iz Tužiteljstva biti upućena Sudu BiH (Anadolija)

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv Slobodana Karagića, zvanog Karaga, nekadašnjeg zapovjednika jedinice “Crvene beretke” koja je djelovala u sastavu Centra javne bezbjednosti Doboj.

Optužnicom se tereti da je, kao vođa jedinice “Crvene beretke”, tijekom 1992. godine postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. Optužen je za kazneno djelo zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

“Tereti da je […] sudjelovao u napadu na civile bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Doboja, kada su pripadnici jedinice ‘Crvene beretke’ vršili uhićenja civila, koji su po naređenju osumnjičenog zatvarani u logor koji se nalazio u vojnim hangarima u blizini poduzeća ‘Bosanka’, u dobojskom naselju Usora”, navodi Tužiteljstvo BiH.

Optuženi se tereti i za ubojstvo najmanje 12 žrtava bošnjačke nacionalnosti koje su u mjesecu svibnju 1992. godine izvedene iz zatvora “Spreča” u Doboju i odvedeni u nepoznatom pravcu, otkada im se gubi svaki trag. Nakon toga su strijeljani na jednom lokalitetu, navodi se u optužnici, a strijeljanju je kao zapovjednik jedinice „Crvene beretke“ prisustvovao i osumnjičeni.

Uhapšen prije dva dana

“Karagić se također tereti da je osobno, sam kao i s drugim osobama, počinio silovanje dvije malodobne žrtve bošnjačke nacionalnosti u ljeto 1992. godine. Također, osumnjičeni se tereti i za rušenje džamije u naselju Miljkovac u Doboju, koja je u mjesecu svibnju 1992. godine uništena podmetanjem eksplozivne naprave”, navodi Tužiteljstvo BiH.

Optužen je i da je tijekom mjeseca lipnja 1992. godine, na području Teslića, zajedno s drugim pripadnicima jedinice “Crvene beretke”, kako se navodi, vršio nezakonita uhićenja i zatvaranja civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Teslića, nakon čega je počinjeno njihovo tjelesno i psihičko zlostavljanje, a dio civila je tada ubijen ili se vode kao nestali.

Optužnica će biti upućena Sudu BiH.

Karagića su prije dva dana, na području Doboja, uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Izvor: Agencije