Podignuta optužnica protiv Milana Bandića

USKOK je nakon dovršene istrage, podigao optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i još 15 osoba i dvije kompanije koje sumnjiči u aferi „Agram“, prvom u nizu slučajeva protiv gradonačelnika koji Zagreb vodi više od 12 godina.

Bandića i ostale USKOK tereti za zloupotrebe položaja i ovlasti, trgovanje utjecajem, utaje poreza ili carine, sprečavanja dokazivanja, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te poticanja na davanje lažnog iskaza, zloupotrebu položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem, objavljeno je na internetskoj stranici Državnog odvjetništva.

Bandić se tereti za nezakonitosti u poslovanju s kompanijom CIOS, osumnjičenog Petra Pripuza, i kompanijom Bramgrad projekt Branka Mihaljevića, kao i da je, zbog USKOK-u spornog finansiranja predsjedničke kampanje 2009, oštetio gradski i državni budžet za 3,5 miliona eura.

Također ga terete da je trgovao utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba u Gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom Holdingu.

Osumnjičen je i da je koristio službeni i društveni položaj, a vezano za korištenje u privatne svrhe službenih automobila Grada Zagreba.

Optužnica na 400 stranica

Na vrhu piramide osumnjičenih, nakon Bandića, nalaze se predsjednik Uprave Zagrebačkog Holdinga Slobodan Ljubičić i Petar Pripuz, a slijede gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, Ivan Markušić, referent za javnu nabavku Zagrebačkog Holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica šefice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica Odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković-Uremović, direktor građevinske kompanije Bramgrad projekt Branko Mihaljević, šef Stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, šef Bandićevog ureda Miro Laco, generalni sekretar Zagrebačkog sportskog saveza Zdenko Antunović, Dragutin Kosić te direktor Plinare Ante Dodig.

Optužnica protiv Bandića i ostalih sadrži više od 400 stranica, a sud bi o njenoj valjanosti mogao raspravljati najranije sredinom iduće godine, saznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Optužnica se najprije mora dostaviti svim optuženicima, kojih je 16, uz dvije optužene kompanije, nakon čega i oni, u narednih mjesec dana, mogu odgovoriti na USKOK-ove optužbe. Tek tada počinju teći ostali zakonski rokovi, pa se sudsko optužno vijeće, koje optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužilaštvu na doradu, neće moći sastati prije juna ili, u najboljem slučaju, maja 2016. 

Tek ako optužnica bude potvrđena, bit će sazvano pripremno ročište na kojem će se, između ostalog, odrediti i datum početka mogućeg suđenja.

Izvor: Al Jazeera i agencije