Podignuta optužnica protiv generala Armije RBiH Ramiza Drekovića

Dreković se tereti da je u proljeće 1995. izdao direktno, strogo povjerljivo naređenje artiljerijskim jedinicama da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika (Al Jazeera)

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv penzionisanog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Ramiza Drekovića, rođenog 1956. u Tutinu u Srbiji.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u svojstvu zapovjednika Četvrtog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, prenosi Fena.

On se tereti da je u proljeće 1995. izdao direktno, strogo povjerljivo naređenje artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

Nakon izvršenog granatiranja, u više navrata, tokom maja i juna 1995, uslijed eksplozija granata ubijeno je dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba.

Granatiranjem je prouzrokovano veliko razaranje imovine i objekata. 

Optuženi se tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem gotovo 50 svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem više od 200 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Vojna karijera

U Drekovićevoj biografiji stoji da je od početka rata bio angažiran na pripremama za odbranu i pružanje otpora. U ljeto 1992. staje na čelo novoformirane Unsko-sanske operativne grupe, a od jeseni je zapovjednik Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Godinu kasnije, odlukom Predsjedništva, unaprijeđen je u čin brigadnog generala. Početkom 1994. na osnovu odluke Predsjedništva preuzima Četvrti korpus Armije RBiH.

Potom je imenovan za poslove načelnika Uprave za politička pitanja Generalštaba Armije RBiH.

Na petu godišnjicu formiranja Armije RBiH, u proljeće 1997, unaprijeđen je u čin divizijskog generala.

Dreković je nakon rata penzionisan. Potom je u kabinetu tadašnjeg premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića obavljao savjetničku dužnost, a bio je i savjetnik dosadašnjeg federalnog ministra za pitanja boraca i invalida rata Salke Bukvarevića.

Izvor: Agencije