Podignuta nova optužnica protiv bivšeg direktora Renaulta-Nissana

Carlos Ghosn, bivši direktor saveza Renault-Nissan-Mitsubishi, prvi put uhapšen je u novembru prošle godine (EPA)

Japanski tužitelji u ponedjeljak su podigli još jednu optužnicu za malverzacije protiv bivšeg direktora Renaulta i Nissan Motora Carlosa Ghosna, kojem danas ističe pritvor, objavio je tokijski okružni sud.

Optužnica se odnosi na isplate podružnice Nissana omanskom distributeru, a koje su navodno bile preusmjerene za njegovu ličnu upotrebu, zbog čega je proizvođač automobila bio na gubitku šest miliona dolara, objavila je novinska agencija Kyodo.

Šezdesetpetogodišnji Ghosn uhapšen je četvrti put u aprilu, mjesec nakon puštanja iz tokijskoga pritvora, kada je položio gotovo devet miliona dolara jamčevine, čime je završen boravak više od 100 dana u zatočeništvu.

Ghosn, bivši direktor saveza Renault-Nissan-Mitsubishi, prvi put uhapšen je u novembru prošle godine, zbog sumnje da nije prijavio sva primanja u petogodišnjem razdoblju počevši od 2011. godine.

‘Harizmatični poslovni čovjek’

Istog dana je njegov pomoćnik Greg Kelly uhapšen zbog sumnje da je sarađivao s bivšim direktorom Renaulta, Nissana i Mitsubishi Motorsa u prikazivanju netačnih podataka o primanjima.

Japan je dugo slavio Ghosna kao harizmatskog poslovnog čelnika, koji je Nissan spasio s ivice propasti i reorganizirao ga u Renaultovu podružnicu koja dobro posluje.

Jedan od najpoznatijih Ghosnovih poteza bilo je uvođenje drakonskih reformi u Nissanu zadnjih 20 godina, koje su spasile kompaniju od bankrota, zbog čega se supermenadžer mnogima zamjerio.

Nakon neočekivanog hapšenja, Ghosn je uklonjen iz odbora Nissana i Mitsubishi Motorsa, treće kompanije u savezu, koja je prošle godine prednjačila u svijetu po broju prodanih automobila.

Izvor: Agencije