Podgorički transformersi sele u Beograd

Skulpture metalnih robota, transformersa, mjesecima čuvaju ulice glavnog grada Crne Gore. Autorski rad mladog Danila Baletića iz Podgorice uskoro će, međutim, biti uklonjen i nakratko preseljen u Beograd, a, prema planu, potom i u druge gradove regije, izvijestila je reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Likovi robota sa malih ekrana oživjeli su u mašti 23-godišnjeg Podgoričanina i preselili se na ulice glavnog grada Crne Gore. Na izradu sedam metalnih konstrukcija, od kojih je najveća, Megatron, visoka 14 metara i više od 20 tona, autor je potrošio dvije godine.

„Ogromna želja i entuzijazam su potrebni da bi se napravilo ovako nešto, a odricanje je nevjerovatno – morao sam sve obaveze da ostavim da bih se posvetio mojim čedima – transformersima“, kaže autor Danilo Baletić.

Skulpture su sastavljene od starih autodijelova, koje je Baletić skupljao, a zatim vario. Kako kaže, na ovaj način želio je promijeniti ekološku svijest građana.

Pozitivni komentari građana

„Sve što ljudi bace ja pretvorim u nešto korisno. Za mene je otpad predstavljao blago na dnu mora, a ja sam ga vidio i iznio na pučinu“, kaže Baletić.

Komentari građana uglavnom su pozitivni.

„Smatram da je ideja originalna, to bi bio moj komentar na sve to“, kaže Mišo iz Podgoirce.

Njegov sugrađanin Milan kaže: „Fini su, malo da i mi osjetimo neke civilizacije i Evrope.“

Baletićeve instalacije predstavljene su lani u okviru Gradskog kulturnog ljeta.

Podgorički „ljubimci“ na ulicama tog grada ostat će do prvog maja, nakon čega će svoju misiju nastaviti u glavnom gradu Srbije.

Spor sa opštinom vezano za uklanjanje robota završio se odlukom grada da plati 2.800 eura za njihov odvoz. Međutim, još nema jasnog odgovora na inicijativu da transformersi postanu stalna gradska postavka.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera