Oglasi

Podgorica: Završne riječi na suđenju za terorizam 23. marta

Optuženima se na teret stavlja planiranje terorističkog napada i pokušaj nasilne promjene vlasti na dan održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016.
Kako se navodi u optužnici, cilj grupe od 14 ljudi bio je sprečavanje ulaska te države u NATOReuters/Arhiva

Iznošenje završnih riječi u postupku za pokušaj terorizma na izborni dan 2016., koje je počelo u utorak na podgoričkom Višem sudu, bit će nastavljeno 23. ožujka.

Optužnicom je obuhvaćeno 14 državljana Crne Gore, Srbije i Rusije, kojima se na teret stavlja planiranje terorističkog napada i pokušaj nasilne promjene vlasti prije dvije i pol godine, na dan održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Kako se navodi u optužnici, cilj im je bio sprječavanje ulaska te države u NATO.

Sud je prije nekoliko dana odbio prijedlog obrane i tužiteljstva da prije završnih riječi u dokazni materijal uvrsti nove snimke svjedoka suradnika Saše Sinđelića, zbog čega je dio odvjetnika napustio suđenje.

Stoga se optuženi čelnici oporbenog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević brane sami.

Suđenje prenose sve TV-kuće

"Optuženi čelnici opozicije tvrde kako je riječ o montiranom procesu, farsi sa ciljem uništenja najjače opozicione koalicije, u sprezi vladajuće partije i čelnika tužilaštva i pravosuđa. Nakon hapšenja dijela optuženih na sam dan izbora prije više od dvije godine crnogorska opozicija odbila je priznati izborne rezultate, a dio partija i danas je zbog toga van parlamenta, pa tako ovaj slučaj zbog svega, osim pravne, ima i ozbiljnu političku dimenziju", javila je Al Jazeerina reporterka Milica Marinović.

Prema njezinim riječima, sud ima rok mjesec dana da donese presudu, ali, imajući u vidu složenost predmeta, taj rok može biti produljen i na dva mjeseca.

Iznošenje završnih riječi dosad je dvaput odgađano, a danas je više puta prekidano.

Slučaj je prvo javno suđenje u Crnoj Gori i zato ga nazivaju suđenjem stoljeća.

Prenosile su ga sve televizijske kuće u državi.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.