Pod lupom hiljade atletičara sumnjivih na doping

I IAAF i WADA već istražuju ranije optužbe iznesene u dva ranija dokumentarna filma o navodnim sistematskim dopinzima i prikrivanju dopinga u Rusiji (AP)

Svjetska antidoping agencija (WADA) alarmirana je zbog „divljih optužbi“ koje su iznijele dvije europske medijske kuće o veoma raširenim sumnjivim testovima na doping u atletici, te traži od nezavisnog tijela da to istraži, prenosi agencija AP.

Predsjednik WADA-w Craig Reedie kazao je u nedjelju kako je iznenađen obimom optužbi, uključujući i one da su jednu trećinu medalja na utrkama na olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima u proteklih 10 godina osvojili atletičari koji su zabilježili sumnjive doping testove.

Njemačka televizija ARD i britanski list The Sunday Times su objavili kako su dobili pristup rezultatima 12.000 testova krvi od 5.000 atletičara. Ovaj dokument je došao iz baze podataka Međunarodne asocijacije atletskih federacija (IAAF), a medijima ga je proslijedio „zviždač“, navodi se u izvještajima.

I IAAF i WADA već istražuju ranije optužbe iznesene u dva ranija dokumentarna filma o navodnim sistematskim dopinzima i prikrivanju dopinga u Rusiji.

Reedie je kazao kako će materijal iz novog ARD-ovog programa i The Sunday Timesa odmah biti predat nezavisnoj komisiji WADA-e na istragu.

„Ovo su divlje i široke optužbe i mi ih moramo provjeriti i to će komisija uraditi čim prije“, rekao je Reedie u Kuala Lumpuru gdje je prisustvovao sastanku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK, IOC).

Oštra reakcija Kenije

Istakao je kako su optužbe nedokazane i sportaši se pretpostavljaju nevinim dok se ne utvrdi njihova krivica.

„Pogrešno je praviti bilo kakve pretpostavke na osnovu navoda medija“, dodao je.

Program ARD-a „Velika doping tajna: Sjenoviti svijet atletike“, objavljen je tri sedmice prije Svjetskog prvenstva u Pekingu koje će biti održano od 22. do 30. augusta.

Kenijska atletska federacija je ljutito reagirala na izvještaje i objavila kako razmatra pravne akcije protiv ARD-a i The Sunday Timesa. Kenijski atletičari dovode u pitanje vrijeme objave izvještaja „koji se pojavio onog dana kada smo izabrali naš tim za SP“.

„Moramo istaći kako je dokumentarac pokušaj bacanja ljage na naše takmičare sa neopravdanom sumnjom, u vrijeme kada se pripremaju da vrše svoje dužnosti za svoju državu u Pekingu“, navodi se u saopćenju federacije.

„Nezasnovane sumnje na kenijske atletičare namjerno imaju za cilj remećenje priprema i učešća kenijskog tima na SP.“

Ruske medalje

Dva navedena europska medija zatražili su od australskih antidoping specijalista Robina Parisotta i Michaela Ashendena da provjere rezultate testiranja krvi iz perioda od 2001. do 2012. godine. Oni su izvijestili da je 800 atletičara, koji se utrkuju na dionicama od 800 metara do maratona, registriralo vrijednosti na testovima koje se smatraju sumnjivim po standardima WADA-e.

U izvještaju se navodi da su 146 medalja, od čega 55 zlatnih, u navedenim disciplinama na olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima osvojili atletičari koji su imali sumnjive rezultate testova. Dodaje se kako nijednom od njih nije oduzeto odličje.

The Sunday Times je također naveo kako se jedan „vodeći britanski atletičar“ nalazi među onima sa „sumnjivim“ rezultatima testova krvi. Dodaje se kako je 10 medalja na OI 2012. u Londonu pripalo atletičarima sa sumnjivim rezultatima testova, te da je u nekim finalima svaki takmičar koji je osvojio medalju imao sumnjive rezultate provjere na doping.

Nije objavljen nijednog atletičara, a dokazi nisu potvrda dopinga.

U izvještajima se također navodi kako je više od 80 medalja koje su osvojili ruski atletičari u sumnji, dok je takvih medalja kod Kenije 18. Njemački ARD je naveo kako ima dokaze da su ruski trkači koristili hormone za tjelesni rast.

Smrtni slučajevi

Parisotto i Ashenden su uporedili trenutne probleme IAAF-a sa dopingom sa onim koji su bili prisutni u profesionalnom biciklizmu prije 20 godina – eri kada je korištenje krvnog dopinga EPO bilo jako rašireno – istakavši kako su rezultati kod nekih sportista bili „opasni po život“.

„U bazi podataka nisu samo osvajači medalja sa ekstremnim vrijednostima. Ukoliko je tačno da je bio prisutan trend smrti profesionalnih biciklista kada se EPO prvi put pojavio početkom 199-ih, onda me brine da postoji veći skriveni trag smrti u atletici“, kaže Ashenden.

Iz IAAF navode kako su svjesni „ozbiljnih optužbi koje su napravljene protiv integriteta i znanja njegovih antidoping programa“.

„One su uglavnom zasnovane na analizi IAAF-ovih baza privatnih i povjerljivih podataka koji su dobiveni bez pristanka“, navodi se u saopćenju ove federacije i dodaje se kako ona ima pravo da poduzme akcije da „zaštiti prava IAAF-a i njegovih sportista“.

Potpredsjednik IAAF-a Sergej Bubka kazao kako će federacija provjeriti optužbe i sarađivati sa WADA-om.

Izvor: Agencije