Oglasi

Počivalšek: Mercator neće biti razbijen na više kompanija

Fortenova grupe i Sberbanka garantiraju da Mercator neće poslije uključenja u Fortenovu biti razbijen na više kompanija.
Mercator je za Sloveniju s aspekta zapošljavanja, položaja njegovih dobavljača i zbog ostvarenih prihoda važna firma, poručuje LjubljanaEPA

Slovenski ministar za ekonomiju Zdravko Počivalšek je izjavio da je od Fortenove grupe i potpredsjednika ruske Sberbanke Maksima Poletajeva dobio garanciju da Mercator neće poslije uključenja u Fortenovu biti razbijen na više kompanija i da neće doći do finansijskog iscrpljivanja najvećeg slovenskog trgovačkog lanca.

Počivalšek se sastao u Ljubljani i sa predstavnicima konzorcija slovenskih dobavljača Mercatora kako bi se razjasnio njihov položaj poslije vijesti da Fortenova namjerava "razbiti" Mercator na više dijelova, pri čemu bi navodno ljubljanska uprava izgubila kontrolu nad Mercatorovim firmama-kćerkama u Srbiji i BiH, prenosi Tanjug.

"Od Fortenove, Agrokora i Sberbanke očekujem da će u razmjerno kratkom roku biti pripremljen prijedlog sporazuma koji bi zaštitio slovenske dobavljače nakon prenosa Mercatora na Fortenovu", kazao je novinarima Počivalšek i dodao da su usklađivanja o takvom sporazumu već u toku.

Počivalšek je rekao da je razbijanje Mercatora na više dijelova za Sloveniju neprihvatljivo i da je dobio garanciju kako će slovenskom trgovačkom lancu i ubuduće biti omogućeni uvjeti za razvoj i rast.

Ravnopravan status

Mercator je za Sloveniju s aspekta zapošljavanja, položaja njegovih dobavljača i zbog ostvarenih prihoda važna firma i očekujemo da će slovenski dobavljači i u novoj grupi Fortenova imati ravnopravan status, kazao je slovenski ministar, dodavši da bi sjedište Mercatora i u novoj organizaciji Fortenove trebalo da ostane u Ljubljani.

"Ako nam se to osigura, nećemo imati problema s prenosom Mercatora na Fortenovu", kazao je Počivalšek.

Novinarima se obratio i Poletajev koji je rekao da cilj Sberbanka nije ni u kojem slučaju finansijsko iscrpljivanje slovenskog trgovačkog lanca nego normalno poslovanje i stabilizacija Mercatora i Fortenova grupe, kako bi se iz poslovanja mogla isplaćivati dobit dioničarima.

Slovenski portali su ovih dana objavili nepotvrđene informacije o navodnom "razbijanju" Mercatora na više kompanija, pri čemu bi navodno slovenska vlada i dobavljači izgubili dosadašnji utjecaj i tržišni udio, sugerirajući da je razbijanje Mercatora planirano na preporuku ruske banke koja je i najveći dioničar, odnosno kreditor nekadašnjeg koncerna Agrokor.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.