Počinju pripreme pred novu NBA sezonu

Paul i Bryant ove sezone ipak neće zaigrati u istom timu (EPA)

David Stern je imao tri ugovora za razmatranje koji  obećavaju značajne promjene u košarkaškoj NBA ligi, prenosi AP.

Novi kolektivni ugovor kojim se vlasnicima klubova godišnje spašava više od milijardu američkih dolara od plata košarkaša?

Definitivno.

Prošireni plan raspodjele prihoda koji bi mogao učetverostručiti iznos novca koji dijele klubovi?

Naravno.

Razmjena kojom bi Chris Paul prešao iz Hornetsa, čiji je vlasnik liga, u LA Lakerse?

Nikako.

Stern je objavio ratifikaciju dogovora kojim se okončava „lockout“, ali je nedugo poslije uprava NBA lige morala negirati izvještaje kako je komesar lige bio pod pritiskom vlasnika na odbacivanje ranijeg dogovora po kojem je Paul trebao biti u istom dresu kao i Kobe Bryant.

„Nije tačno da su vlasnici ubili taj dogovor, on nikada nije razmatran na Odboru guvernera i zvaničnici lige odbile su realizirati prelazak zbog košarkaških razloga“, kazao je glasnogovornik NBA Mike Bass.

Tako Paul ostaje u New Orleansu, za sada, no to malo čini na smirivanju navijača u malim klubovima kao što je New Orleans i Orlando koji se brinu da će izgubili zvijezde svojih timova. S vremenom, kaže Stern, ovo „bolno putovanje“ 161-dnevne blokade će se isplatiti.

„Mislimo da je ovo veoma dobar dogovor i da će izdržati provjeru vremena“, istakao je.

Kraj lockouta

Tako se okončava lockout, u petak sa radom počinju trening kampovi. No, to se nije moglo desiti prije još jednog haotičnog dana sulude predsezone koja garantira zadržavanje trenutnog stanja.

Pored proširenog programa podjele prihoda, Stern je kazao kako će timovi i navijači vidjeti napredak lige u dolazećim godinama.

„Ovo je na jedan način novi početak. Trebat će nekoliko godina da se stvari slože kako treba, ali nas uzbuđuje ono što dolazi“, kaže Stern.

Desetogodišnji dogovor osigurava vlasnicima klubova da godišnje sačuvaju blizu četvrtinu milijarde dolara godišnje od kompenzacija za igrače, no u mnogome ostavlja nedirnutu granicu sistema ograničenja plata za koju su se igrači žestoko borili.

Stern i njegov zamjenik Adam Silver objavili su dogovor tokom konferencije za novinare, okončavši skoro dvogodišnje pregovore, što je na kraju rezultiralo drugom najkraćom sezonom u historiji NBA lige. Takmičarska godina od 66 utakmica počet će 25. decembra i trajati do 26. aprila, a svaki tim će barem jednom igrati po tri utakmice u tri uzastopna dana.

Vlasnici klubova su pristali na dogovor, koji objema stranama dozvoljava da odustanu od njega nakon šest godina. Sindikat igrača je objavio kako je više od 86 posto od 200 košarkaša, koji su elektronskim putem glasali, odobrilo dogovor.

Izvršni direktor sindikata Billy Hunter nije prisustvovao konferenciji za novinare, dok nijedan zvaničnik sindikata nije citiran u njihovom saopćenju, objavljenom u isto vrijeme kada je Stern govorio.

Mala pomoć klubovima

Vlasnici su također pristali na širenje plana raspodjele prihoda koji će početi od sezone 2013-14, a po kojem se učetverostručuje iznos koji trenutno timovi dijele. Stern je kazao kako će neki klubovi dobiti više od 20 miliona dolara, dok će barem šest klubova u plan uplatiti 50 miliona.

Stern je istakao kako trenutni protok novca među klubovima trenutno iznosi 40 miliona dolara godišnje i da bi mogao iznositi 160 miliona. No, to je sada od male pomoći klubovima kao što su Hornetsi koji bi mogli ostati bez najboljeg košarkaša.

U dogovor o transferu bila su uključena tri kluba, Hornets, LA Lakers i Houston Rockets, a po kojem je Paul trebao igrati uz Bryanta. No, on je propao u isto vrijeme kada su se javile informacije da su vlasnici klubova pritiskali Sterna da ga zaustavi.

No, čak i ako Paul ode ili Dwight Howard napusti Orlando Magic, novi dogovor ne treba procjenjivati po tome, kaže Stern niti po nečemu što se može desiti odmah.

„Vjerujem u formu slobodnih igrača“, kazao je.

„Imamo dogovor po kojem košarkaš koji ispuni svoj ugovor sa klubom ima pravo otići. Onda su tu određene procjene klubova o tome da li je vrijeme kada tom igraču trebaju dati nešto više ukoliko ga žele zadržati. Oko toga ništa nije promijenjeno. Ipak, ovo će biti sve konkurentnija liga tokom vremena.“

Izvor: Agencije