Počinje serijska proizvodnja unaprijeđene verzije ‘kalašnjikova’

Izvršni direktor grupacije 'Kalašnjikov' Aleksej Krivoručko izjavio je 2017. da je proizvođač spreman za početak serijskih isporuka u 2018. (Arhiva)

Proizvođač vatrenog oružja Kalašnjikov započeo je serijsku proizvodnju unaprijeđene verzije puške AK-12, a isporuka prve serije ruskim snagama planirana je do kraja godine, izjavio je direktor Rostek korporacije Sergej Čemezov.

“Prije kraja ove godine izvršit ćemo prvu isporuku. Sva ispitivanja su obavljena i počinjemo serijsku proizvodnju. Potrebnu količinu isporučit ćemo ruskom Ministarstvu odbrane do kraja godine”, rekao je Čemezov, prenosi TASS.

Početak serijskih isporuka u 2018.

Izvršni direktor grupacije “Kalašnjikov” Aleksej Krivoručko izjavio je prošle godine da je proizvođač spreman za početak serijskih isporuka u 2018. godini.

Prema dostupnim podacima, trenutno širom svijeta se koristi sto miliona „kalašnjikova“. Ovo oružje, koje vole i armije i pobunjenici, smatra se odgovornim za smrt 250.000 osoba svake godine. Silueta ove puške se vidi na zastavama Mozambika i Hezbollaha, te na oznakama Zimbabvea i Istočnog Timora.

Izvor: Agencije