Počinje proces protiv Sharbat Gule

Protiv izbjeglice iz Afganistana, koju je svijet upoznao 1984. kad se pojavila na naslovnici magazina National Geographic, sutra počinje proces na pakistanskom sudu. Sharbat Gula uhapšena je zbog korištenja lažnog identiteta, a danas je među desecima hiljada Afganistanaca koje pakistanske vlasti planiraju poslati nazad u domovinu. 

Ova djevojčica zelenih očiju prije više od 30 godina postala je simbol afganistanskih izbjeglica, koje su zbog rata ostale bez domova. Sharbat Gula i situacija u kojoj se nalazi opet su u centru pažnje – prošle sedmice je uhapšena i optužena za korištenje krivotvorenih dokumenata.

Fotograf Steve McCurry koji je snimio Gulu tokom ‘80-ih godina pokušavao je da je pronađe.

„Udovica je. Bila je siroče, imala je veoma težak život. Većinu života provela je u Pakistanu. Tretirati je danas na ovaj način zaista je neprihvatljivo“, dodaje.

Pakistanske vlasti pokreću slučaj protiv nje u vrijeme kad šalju hiljade Afganistanaca kući. Broj deportacija povećao se od kada je vlada otkrila da počinioci mnogih napada imaju veze u Afganistanu.

Više od milion izbjeglica još u Pakistanu

Više od 300.000 ove godine je vraćeno u Afganistan. Ipak, više od 1,4 miliona njih i dalje se nalazi u Pakistanu.

„Prije nekoliko mjeseci ovo područje bilo je bučno i puno Afganistanaca koji su živjeli u Pakistanu. Vlada je srušila desetke ovakvih improvizovanih naselja. Ali deportovanje afganistanskih izbjeglica pokazalo je i koliko je lako doći do lažnih dokumenata“, izvještava Osama bin Javaid, novinar Al Jazeere.

Ako imaju papire, postaju pakistanski državljani.

Vlada ističe da želi pronaći umiješane u prodaju krivotvorenih dokumenata. I da ne želi odustati od slučaja protiv Sharbat, nadajući se da će im pomoći da otkriju i kazne korumpirane zvaničnike.

Afganistanska ambasada u Pakistanu saopštila je da Sharbat dobija pomoć. Ali, ona je tek jedna od hiljada – koja je imala sreće da privuče pažnju.

Za mnoge izbjeglice, Pakistan je jedini dom već više od 30 godina. I povratak u Afganistan bio bi putovanje u nepoznato.

Izvor: Al Jazeera