Oglasi

Počinje konačna rasprava o promjeni imena Makedonije

Za preimenovanje države po dogovoru sa Grčkom potrebna je dvotrećinska većina od 120 zastupnika u Sobranju.
Tokom postupka preimenovanja države u Republika Sjeverna Makedonija već su održana dva glasanjaAl Jazeera

Makedonski parlament u srijedu otvara konačnu raspravu o ustavnim promjenama o promjeni imena zemlje u skladu sa sporazumom s Grčkom čime bi se otvorila vrata za članstvo u NATO-u i početak pristupnih pregovora.

Rasprava će završiti glasanjem u kojemu dvotrećinska većina od 120 zastupnika mora podržati amandmane o preimenovanju zemlje u Republika Sjeverna Makedonija, javila je agencija dpa.

Tijekom postupka već su održana dva glasanja - u prvome je također bila potrebna dvotrećinska većina, da se započne s procedurom u listopadu, i drugo u kojemu je trebala obična većina kojom se odredio tekst amandmana prošli mjesec.

Dugotrajni spor s Grčkom

Uspješno glasanje finalni je korak za Skoplje kojim će se dokončati dugotrajan diplomatski spor s Grčkom o imenu Makedonija.

Socijaldemokratski premijer Zoran Zaev u lipnju se s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom dogovorio kako će Makedonija promijeniti svoje ime u Republika Sjeverna Makedonija. Zauzvrat, službena Atena će prestati blokirati svoje susjede u pokušaju pristupanja NATO-u i početku pregovora o pristupu članstvu u EU.

Ime Makedonija za Grčku je njezino povijesno naslijeđe, podsjeća dpa.

Protest pred Sobranjem

Dok bude trajala parlamentarna rasprava, ispred Sobranja će biti organiziran prosvjed protiv ustavnih promjena u organizaciji više makedonskih udruženja.

Vodeća opozicijska stranka VMRO-DPMNE najavila je da neće sudjelovati u debati i neće podržati ustavne promjene.

Nakon što ustavne promjene budu usvojene u makedonskom Sobranju, proces će se preseliti u Grčku, gdje bi sporazum s Prespanskog jezera trebao ratificirati tamošnji parlament.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.