Počinje kampanja za parlamentarne izbore u Iraku

Oko 7.000 kandidata boriće se za 329 mesta u iračkom parlamentu (EPA)

Građani Iraka glasaće 12. maja na parlamentarnim izborima, posle razornog trogodišnjeg rata protiv ekstremista Islamske države, a političari im obećavaju bolju budućnost, putem društvenih mreža i portala, ali i tradicionalnih bilborda.

Iako kampanja zvanično počinje 14. aprila, političari već nedeljama razgovaraju s biračima na pijacama, rukuju se i pozdravljaju s njima, prenosi AP.

Predstojeći izbori biće četvrti parlamentarni u Iraku od invazije SAD i njihovih saveznika 2003. godine, kada je s vlasti uklonjen Sadam Husein.

Podele među vodećim partijama

Prema podacima izborne komisije, oko 7.000 kandidata boriće se za 329 mesta u parlamentu.

Irački izbori su generalno slobodni od američke invazije, ali je politički sistem disfunkcionalan zbog izrazito velikih podela medju vodećim partijama.

Irački suniti, među kojima su stotine hiljada interno raseljenih, sve su više gnevni zbog teške situacije u kojoj se nalaze, a vlada im uglavnom ne pomaže.

Na izborima se očekuje dobar rezultat šiitskih formacija koje su uz podršku Irana imale ključnu ulogu u pobedi nad Islamskom državom i koje su u savezništvu s vladom u Bagdadu, predvođenom šiitima.

Izvor: Agencije