Počinje kampanja ‘Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja’

Kampanja će se odvijati istovremeno i na internetu - društvenim mrežama i portalima - i u izložbenim prostorima (Arhiva)

SENSE Centar za tranzicijsku pravdu je u saradnji s Udruženjem žrtava i svjedoka genocida, a u povodu 25. godišnjice srebreničkog genocida okupio koaliciju od petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova i pokrenuo kampanju pod naslovom “Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja“, javlja Anadolija.

Kampanja započinje u sljedećoj sedmici, tačnije od utorka 7. jula 2020. u 17 sati otvaranjem multimedijalne izložbe u prostorijama SENSE Centra u Puli, uz live streaming i traje do 11. jula, dana kada je 1995. godine pala Srebrenica. Izložba kojom kampanja započinje zasniva se na internetskom narativu Srebrenica: Genocid u osam činova, saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Online kampanja

Kampanja će se odvijati istovremeno i na internetu – društvenim mrežama i portalima – i u izložbenim prostorima prema programu, a svi navedeni video materijali bit će on-line prikazani na društvenim mrežama organizacija uključenih u kampanju.

Svi materijali koji će biti prikazani tokom kampanje dio su bogate SENSE arhive koja sadrži oko 2.000 izvještaja sa “srebreničkih suđenja” pred MKSJ-om, kao i 550 video priloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuju kako je MKSJ istražio, rekonstruirao i procesuirao zločine počinjene 1995. u Srebrenici.

“Ovo je dosad najveća regionalna kampanja organizacija civilnog društva u cilju prevencije negiranja ratnih zločina počinjenih tokom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije a odvijat će se pod hashtagom #VirusPoricanja #DenialVirus”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije