Počinje izgradnja prve džamije u Sloveniji

Islamski kulturni centar gradit će se tokom naredne tri godine (Anadolija)

Posebnom svečanošću u subotu je u Ljubljani obilježeno polaganje kamena temeljca za izgradnju islamskog kulturnog centra i džamije.

Na svečanosti, upriličenoj 44 godine nakon začetka ideje o izgradnji džamije, su uz nekoliko hiljada vjernika i predstavnike vjerskih zajednica bili prisutni i slovenska premijerka Alenka Bratušek, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, te gradonačelnik ljubljane Zoran Janković.

Muftija Islamske zajednice u Sloveniji Nedžad Grabus rekao je da vjerska zajednica bez džamije ne može sačuvati svoj duhovni potencijal i izrazio uvjerenje da će novi kulturni centar predstavljati zajedničko dobro.

Premijerka Bratušek je naglasila da svaka vjerska zajednica ima pravo na svoje vjerske objekte te da Evropa bez islama ne bi bila raznolik i bogat kontinent.

Janković: Dan ponosa i sreće

“Nije ovo poseban dan samo za muslimane, ovo je izuzetno važan datum za građane evropske Slovenije, opredijeljene za demokratiju, uvažavanje različitosti, poštovanje temeljnih ljudskih prava i sloboda”, rekao je Izetbegović, a prenosi Hina.

Janković je kazao da se radi o danu ponosa i sreće za Ljubljanu, koja dokazuje da je mjesto otvorenosti i solidarnosti.

Islamski kulturni centar gradit će se tokom iduće tri godine na zemljištu površine 11.000 kvadratnih metara, a trebao bi koštati 12 miliona eura. To će biti prva džamija u Sloveniji.

Ideja za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Ljubljani pokrenuta je 21. maja 1969. godine, javlja Anadolija.

Tek krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, određena je lokacija u blizini gradskoga groblja u Ljubljani. Islamska zajednica (IZ)  je organizirala javni natječaj za idejno rješenje, ali se suočila sa problemom dobijanja saglasnosti za izdavanje građevinske dozvole.

Islamskoj zajednici je ponovo, tek 1997. godine, ponuđena nova lokacija u predgrađu Ljubljane.

Nakon preuzimanja vlasti, Janković je ponudio je novu lokaciju za izgradnju džamije u centru grada, a polovinom 2008. godine, Islamskoj zajednici je ponuđeno da kupi zemlju.

IZ u Sloveniji organizirala je javni međunarodni arhitektonski natječaj za idejno rješenje 2011. godine. U projektu su sudjelovala 44 arhitektonska biroa.

Izvor: Agencije