Oglasi

Počinje izgradnja najveće svjetske vjetroelektrane na moru

Vjetropark će se sastojati od tri projekta, s kapacitetima proizvodnje od po 1,2 gigavata struje.
Početak proizvodnje električne energije planiran je za 2023. godinuEPA-EFE

Izgradnja najveće svjetske vjetroelektrane na moru u teritorijalnim vodama Velike Britanije, povjerena je norveškom Equinoru i britanskom SSE Renewablesu, što je investicija vrijedna 10,2 milijardi eura.

Dvjema energetskim grupama dodijeljeni su ugovori za razvoj tri velika priobalna projekta vjetroelektrana na području Dogger Banka u Sjevernom moru kapaciteta 3,6 gigavata, za koje se očekuje da će proizvesti dovoljno energije za potrebe 4,5 miliona britanskih domaćinstava, prenosi Tanjug.

Vjetropark će se sastojati od tri projekta, s kapacitetima proizvodnje od po 1,2 gigavata struje.

Investicija obuhvata period od 2020. do 2026. godine, pri čemu bi konačna odluka o prvom projektu trebalo da bude donesena tokom iduće godine.

Više elektrana, manje cijene

Početak proizvodnje električne energije planiran je za 2023. godinu.

Trenutna veleprodajna cijena megavata struje je oko 45 eura.

"Sada je više nego jasno da što više vjetroelektrana na moru izgradimo, to će nam manji biti računi za električnu energiju", rekao je John Sauven, šef Greenpeacea u Velikoj Britaniji, pozivajući britansku vladu da "bude ambicioznija kako bi suzbila klimatske poremećaje".

SSE, čije je sjedište u Škotskoj, a dionice su mu na Londonskoj berzi, biće nadležna za izgradnju vjetroelektrane, a Equinor će biti operator.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.