Počinje EURO 2016 – zasjenjen strahom i korupcijom

Pariski Stade de France u Saint-Denisu domaćin je otvaranja i mjesto jednog od napada prošle godine (Reuters)

Piše: Ibrahim Sofić

Duelom grupe A između domaćina Francuske i Rumunije, u petak navečer počinje 15. Evropsko nogometno prvenstvo, najveće do sada i pod najvećom lupom zbog nesportskih dešavanja koja ga okružuju – zabrinutost zbog sigurnosti i korupcijski skandali.

Četiri sedmice nogometa, 51 utakmica, u kojima će nastupiti 24 reprezentacije, obećavaju mnogo uzbuđenja na zelenim terenima francuskih stadiona. Ipak, mnogi će te srazove pratiti sa strahom, sjećajući se bombaških napada u Parizu od prije 210 dana, kada je poginulo 130 osoba.

Stadion Stade de France u Saint-Denisu, predgrađu francuske prijestolnice Pariza, domaćin je otvaranja, a kod iste lokacije desio se jedan od napada iz novembra prošle godine.

Duel u petak trebao je biti i tren ponosa za bivšeg predsjednika Evropske nogometne asocijacije Michela Platinija, legende francuskog i svjetskog nogometa, koji je s “Trikolorima” postao kontinentalni prvak upravo na domaćem terenu 1984. godine. On je i najzaslužniji što, po prvi put u historiji, EURO igraju 24 reprezentacije – do sada je maksimum bio 16 učesnika.

Španija brani titulu

No, zbog četverogodišnje suspenzije i umiješanosti u korupcijski skandal koji potresa Svjetsku nogometnu asocijaciju i UEFA-u, Platini će na turniru biti samo jedan od miliona “običnih” navijača i posjetitelja.

Vratimo se sportskim stvarima. Od ugljem bogatog sjevera (gdje se nalazi grad-domaćin Lens) do sredozemnim suncem okupanog juga (Marseille), 24 reprezentacije će se boriti za titulu najboljeg u Evropi, a neki su tu prvi put i pokušat će dokazati i pokazati kako ih nije samo sreća dovela, već i nogometno znanje. Debitanti, autsajderi i “favoriti iz sjene” žele pomrsiti račune velikanima i napraviti senzaciju kao što je to u Portugalu 2004. godine uradila Grčka.

Titulu prvaka Evrope brane Španci, koji su se na tron popeli još 2008. godine, četiri godine kasnije odoljeli svim napadima i sada žele do, kako se u nogometu kaže, het-trika.

Zasigurno su i favoriti broj jedan, uzevši u obzir činjenicu kako su se dva španska kluba borila u finalu Lige evropskih prvaka (Real Madrid, Atletico Madrid), Barcelona je eliminirana nešto ranije, a u idealnih 18 igrača takmičenja izabrano je pet Španaca (Juanfran, Sergio Ramos, Gabi, Koke, Andres Iniesta). Španski klub Sevilla (po treći put zaredom) osvojio je Ligu Evrope, u polufinalu je poražen Villarreal, a najbolji strijelac turnira bio je Španac Artiz Aduriz (Athletic Bilbao).

Za “staru gardu” Španije – Iniesta, Sergio Busquets, Gerard Pique i Ramos – ovo bi mogla biti i posljednja šansa za veliki rezultat nakon neuspjeha na Mundijalu u Brazilu 2014. godine.

Pet debitanata

Račune “Furiji” žele pomrsiti domaća Francuska, trostruki prvak Evrope Njemačka te nezgodna Engleska.

“Trikolori”, najbolji na EURO-ima 1984. i 2000. godine, žele povratiti mir naciji nakon napada, a to bi najbolje bilo kroz pobjede u nogometnim okršajima. Selektor Didier Deschamps ima kvalitetan sastav, koji predvode Paul Pogba, Kingsley Coman i Antoine Griezmann.

Kada je riječ o “Elfu”, aktuelnom svjetskom prvaku, odavno postoji izreka kako je nogomet “igra dva tima od po 11 igrača, u kojoj uvijek pobijedi Njemačka”. Ipak, Nijemci od pehara namijenjenog pobjedniku Evropskog prvenstva “poste” 20 godina, što je mali period ako se uzme u obzir činjenica da engleski “Gordi Albion” nije podigao neki značajniji pehar pet decenija – još od Mundijala 1966. godine.

Velike šanse daju se i jedinom predstavniku naše regije – Hrvatskoj, zatim Portugalu i Holandiji.

Debitantske nastupe na završnoj smotri evropskih selekcija upisat će čak pet selekcija – Albanija, Island, Slovačka, Sjeverna Irska i Vels.

Proširenje broja učesnika dovelo je do povećanja broja grupa, a samim tim i eliminacijske faze. Ovaj dio takmičenja sada, umjesto četvrtfinalem, počinje osminom finala, u koje će se plasirati po dvije najbolje plasirane reprezentacije iz šest grupa te četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

‘Lopta je okrugla’

Analitičari i stručnjaci pozivaju na oprez pri prognoziranju favorita, uz legendarnu krilaticu “lopta je okrugla”,, što znači da svako svakoga može pobijediti. Na papiru, možda najteža, odnosno “grupa smrti” je ona D gdje su Hrvati, Španci, Turci i Česi, a slične jačine je sigurno i grupa E, koju čine Italija, Belgija, Švedska i Irska.

Francuzi u grupi A ne bi trebali imati puno problema za plasman u nastavak, jer igraju protiv Albanaca, Rumuna i Švicaraca.

“Otočki” derbi igrat će se u grupi B, gdje se nalaze Englezi i debitanti Velšani te Rusi i Slovaci. Oba domaćina prošlog EURO-a, Ukrajina i Poljska, u grupi su C, kao i Nijemci te novajlije iz Sjeverne Irske. Komšijski sraz desit će se i u grupi F – Austrija i Mađarska, debitant Island i uvijek nezgodni Portugal s Cristianom Ronaldom.

Ovog petka počinje borba za naslov evropskog prvaka, neka samo ti okršaji budu vijest iz Francuske u narednih mjesec dana.

Izvor: Al Jazeera